Nova kriza u Evropi zbog tržišta nekretnina?

EU / EKONOMIJA

Nova kriza u Evropi zbog tržišta nekretnina?

Još uvijek nemaju sistem osiguranja depozita na nivou EU.

06.09.2018. 09:08 Izvor: / REUTERS

Tržište nekretnina moglo bi da izazove novu krizu u Evropi, upozorila je danas supervizor Evropske centralne banke (ECB) Danijel Nuj.

Ona je, ipak, dodala da su banke sada bolje pripremljene za krizu nego što su bile prije deset godina.

"Šta bi moglo da izazove novu krizu? Ne znam, ali pretpostavljam da bi to moglo biti tržište nekretnina", rekla je Nuj za letonsku novinsku agenciju Leta.

"Znamo pouzdano da će doći do nove krize, ali ne znamo kada ni gdje", naglasila je.

Uz kamatne stope na rekordno niskom nivou, cijene nekretnina na mnogim popularnim odredištima drastično su porasle. Istovremeno, pojedini političari upozoravaju da popustljiva monetarna politika stvara opasnost od snažnog rasta cijena na tržištima nekretnina, što potencijalno vodi u novu krizu.

Iako su banke sada bolje kapitalizovane, likvidnost izdašna, a novac jeftin, pojedine banke, prema riječima Nuj, nisu dovoljno uspješne u mobilizaciji kolaterala i pribavljanju dodatne likvidnosti na tržištima kad se nađu pod pritiskom.

"Još uvijek nemamo sistem osiguranja depozita na nivou EU", podsjetila je Nuj.

"Znam da neke sjeverne i istočnoevropske zemlje priželjkuju izraženije smanjenje rizika u bankama evrozone prije nego što se preduzme sljedeći korak. Lično sam mišljenja da su se rizici već značajno smanjili. Stoga sada moramo učiniti korak naprijed", dodala je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU