Usporio ekonomski rast u eurozoni

EU / EKONOMIJA

Usporio ekonomski rast u eurozoni

U prva dva tromjesečja ove godine BDP u 19 zemalja eurozone porastao je za 0,4 odsto.

05.11.2018. 13:29 Izvor: / Agencije

Rast je vidljivo usporio u eurozoni u trećem tromjesečju na 0,2 odsto, prema prvoj procjeni Evropske kancelarije za statistiku Eurostat. To je najniži nivo u posljednje četiri godine.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,2 odsto u periodu od jula do septembra je upola stope rasta u prethodnom kvartalu i ispod je očekivanja analitičara koji su očekivali oko 0,4 odsto.

U prva dva tromjesečja ove godine BDP u 19 zemalja eurozone porastao je za 0,4 odsto.

Pokazatelji rasta u trećem kvartalu najgori su od drugog tromjesečja 2014. godine kada je privredni rast bio pogođen nizom problema oko duga u bloku zemalja koje imaju euro kao valutu.

U odnosu na isti kvartal prošle godine, BDP eurozone je porastao 1,7 procenata, što je niže nego godišnji rast prethodnog kvartala od 2,2 procenta.

Ovi za sada privremeni podaci Eurostasta stižu u teškom ekonomskom kontekstu, obilježenom trgovinskim tenzijama, pregovorima o Bregzitu, i u posljednje vrijeme, sukobom Brisela i Rima oko italijanskog budžeta za narednu godinu.

U julu je Evropska komisija smanjila svoju prognozu rasta za ovu godinu na 2,1 odsto zbog te globalne nesigurnosti. Komisja treba 8. novembra da predstavi svoje nove ekonomske prognoze.

Na nivou cijele Evropske unije rast u trećem kvartalu je bio 0,3 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU