EU - O nacrtu sporazuma o Brexitu nema novih pregovora

19.11.2018. 12:26 / Izvor: Fena
EU - O nacrtu sporazuma o Brexitu nema novih pregovora

Njemačka i ostale članice Evropske unije poručili su Britaniji u ponedjeljak da se o njihovom nacrtu sporazuma o Brexitu ne može ponovo pregovarati.

Njemačka i ostale članice Evropske unije poručili su Britaniji u ponedjeljak da se o njihovom nacrtu sporazuma o Brexitu ne može ponovo pregovarati.

Britanska premijerka Theresa May bori se u svojoj zemlji sa učini prošlosedmični sporazum održivim i da ga usvoji briranski parlament, u jeku kritika političara koji zagovaraju Brexit, sjevernoirskih unionista i onih koji žele održati bliže veze s EU.

"Nikakav bolji sporazum od onoga koji je za stolom ne može se postići", izjavio je njemački ministar za evropska pitanja Michael Roth.

Više od dvije godine nakon što su Britanci glasali na referendumu u 2016. da napuste EU, dvije strane postigle su provizorni sporazum o razlazu i također rade na skiciranju njihovih budućih veza koje prate sporazum.

Iako je sudbina sporazuma nejasna u Britaniji, EU se priprema za samit naredne nedjelje svih svojih nacionalnih čelnika kako bi dali odobrenje za sporazum.

Oni također rade na rezervnim planovima u scenariju Brexita bez sporazuma, u kome dvije strane ne uspjevaju postići dogovor planiran za 29. mart 2019. i koji Ujedinjenom Kraljevstvu ostavlja veoma malo prostora da ublaži ekonomske i ostale posljedice.  

"Svaki sporazum je bolji od toga da nemamo sporazuma. Mislim da je u interesu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije da taj sporazum postane realnost", izjavio je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn novinarima po dolasku na sastanak šefova diplomatije članica EU u Bruxellesu.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders ponovio je takav stav, a njegov holandski kolega Stef Blok pozvao je na "ambicioznu" viziju budućih veza EU i Britanije u političkoj deklaraciji na kojoj se sada radi i koja bi pratila budući sporazum o razlazu.

"Nadamo se da nećemo ponovo pokrenuti pregovore", izjavio je češki ministar vanjskih poslova Aleš Čmelar, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU