Njemačka i članice EU pozdravile novi sporazum o Brexitu

12.03.2019. 13:00 / Izvor: Fena
Njemačka i članice EU pozdravile novi sporazum o Brexitu

Njemački ministar za evropska pitanja Michael Roth nazvao je to "dalekosežnim sporazumom".

Njemačka i ostale članice EU danas su pozdravile sporazum između predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera i britanske premijerke Therese May kao napor u posljednji čas da se izbjegne haotični Brexit do kraja mjeseca.

Dolazeći na sastanak u Bukureštu, većina ministra za evropska pitanja članica EU izrazili su optimizam prema sporazumu o kome će glasati britanski parelament u utorak navečer.

Njemački ministar za evropska pitanja Michael Roth nazvao je to "dalekosežnim sporazumom".

"Za EU je od najvećeg značaja da se integritet jedinstvenog tržišta očuva i da ne bude tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske",  kazao je Roth. 

Pozvao je Donji dom britanskog parlmenta da prihvati sporazum "jer ne vidim više nikakvih šansi za pregovore".

Holandski premijer Mark Rutte objavio je u tweetu da je "zadovoljan sporazumom" i apelovao je na britanske poslanike da prihvate sporazum.

"Primjereni Brexit od ključnog je značaja i za EU i za Ujedinjeno Kraljevstvo. Tome nema alternative", navodi on na tweetu.

Ministar za evropska pitanja Rumunije, zemlje koja trenutno predsjedava EU, George Ciamba izjavio je da bi "održavanje nade promijenilo mnogo toga, ali mi ne bi trebali prejudicirati ishod glasanja u Donjem domu. Neprimjereni Brexit bio bi najgori scenarij".

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn nazvao je to "posljednjom šansom da izbjegnemo scenarij bez sporazuma", prenosi Associated Press.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU