Poljska će plaćati milion eura dnevno u pravnom sporu s EU

28.10.2021. 00:00 / Izvor: Fena
Poljska

Najviši sud Evropske unije odredio je Poljskoj da plaća dnevnu kaznu od milion eura zbog reformi pravosuđa.

Najviši sud Evropske unije odredio je Poljskoj da plaća dnevnu kaznu od milion eura zbog reformi pravosuđa.

U julu ove godine Poljskoj je naloženo da obustavi djelovanje kontraverznog Disciplinarnog vijeća Vrhovnog suda, ali to još nije učinila.

Veliku kaznu glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller odmah je proglasio "ucjenom", javlja BBC. 

Neki strahuju da bi eskalacija situacije mogla ugroziti članstvo Poljske u EU.

Ranije ovog mjeseca, Ustavni sud Poljske presudio je da je nacionalni zakon iznad zakona EU kada postoji sukob između njih, što su evropski čelnici ocijenili  kao odbacivanje primata prava EU-a.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je to "direktan izazov jedinstvu evropskog pravnog poretka".

Disciplinarno vijeće Vrhovnog suda Poljske osnovano je 2018. godine kako bi kažnjavalo najviše suce kada je to potrebno i vlada je rekla da je to potrebno za borbu protiv korupcije. Ali kritičari tvrde da se koristi za kažnjavanje nezavisnih sudaca jer ima ovlast sankcionirati sadržaj njihovih presuda.

U julu je Evropski sud pravde (ECJ) naredio da se obustavi djelovanje ovog vijeća jer nije dovoljno nezavisno i nepristrano.

Premijer Poljske Mateusz Morawiecki rekao je kako Bruxelles postavlja zahtjeve s "puškom u glavu" i insistirao da institucije EU nemaju pravo govoriti Poljskoj kako da uređuje svoje pravosuđe. Međutim, pristao je na obustavu rada Vijeća, ali nikada nije naveo datum kada će se to i desiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU