EU

/ POLITIKA

Poreski raj pored BiH: Čeka se "zeleno svjetlo" iz Brisela

Iz Brisela se čeka zeleno svjetlo za zakon o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman po poresknim olakšicama.

20.11.2019. 13:25 / Izvor: Jutarnji list

Iz Brisela se čeka zeleno svjetlo za zakon o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman po poresknim olakšicama.

Te olakšice bi pored hrvatskih mogli da koriste i privrednici iz Evrope, piše "Jutarnji list".

U posljednjih pet godina Vlada je iz državnog u vukovarski budžet uplatila ukupno 356 miliona kuna, u istom je razdoblju putem projekata EU na području grada Vukovara investiran 461 milion kuna, a većina tog novca uložena je u razvoj infrastrukture, navodi dnevnik.

Iako je (prema podacima vukovarske gradske uprave) broj zaposlenih u privatnim firmama povećan za 20-ak odsto u posljednjih pet godina, većina sagovornika "Jutarnjeg lista" kaže da je za dalji ekonomski razvoj Vukovara od presudne važnosti dolazak velikih privatnih investitora, a ne oslanjanje na pomoć Zagreba.

U tom smislu velike se nade polažu u donošenje posebnog zakona o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman ne samo u hrvatskim, nego i evropskim razmjerama. Ideja je da se preduzetnici koji u Vukovaru zapošljavaju najmanje deset radnika trajno oslobode plaćanja poreza na dobit i da kompanije imaju pravo na povrat 50 odsto uplaćenih doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Da bi te ekskluzivne porezne olakšice u Vukovaru bile moguće, hrvatska Vlada morala bi u Briselu izlobirati da se na taj zakon ne primjenjuje pravilo Evropske unije o potporama male vrijednosti prema kojem su maksimalne potpore za preduzetnike limitirane na ukupno 200.000 evra kumulativno u tri godine.

Tačnije, Hrvatska bi od Evropske komisije trebala da dobije zeleno svjetlo da Vukovar ima povlašćen tretman i da budu dopuštene potpore preduzetnicima koje se inače smatraju nedopuštenim i narušavanjem tržišnog takmičenja.

Iz resornog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU nezvanično je "Jutarnji list" saznao da se s Komisijom još o tome razgovara, da "razumijevanja ima", ali da je konačna odluka i dalje neizvjesna.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Brisel

#Vukovar

#EU

#infrastruktura

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU