Portugal zatražio odgodu inspekcije

13.07.2013. 09:58 / Izvor: Ceppei
Portugal zatražio odgodu inspekcije

Portugal je od međunarodnih zajmodavaca zatražio da zbog političke krize odgode ocjenu reformskih mjera do kraja augusta. Inspektori bi trebali stići u Lisabon 15. jula kako bi ocijenili reformske i mjere štednje koje Portugal provodi.

Portugal je  od međunarodnih zajmodavaca zatražio da zbog političke krize odgode ocjenu reformskih mjera do kraja augusta. Inspektori bi trebali stići u Lisabon 15. jula kako bi ocijenili reformske i mjere štednje koje Portugal provodi u sklopu međunarodnog programa pomoći vrijednog 78 milijardi eura.

Lisabon je također od Europske centralne banke (ECB), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske komisije zatražio da iduće dvije inspekcije spoje u jednu.

Prošle je sedmice portugalski premijer Pedro Passos Coelho bio prisiljen preustrojiti vladu zbog ostavki nekoliko ključnih ministara. 

Krizu su izazvale nesuglasice oko bolnih mjera štednje i povećanja poreza koje je vlada dogovorila s međunarodnim zajmodavcima u maju 2011. Mnogi smatraju da su upravo mjere štednje dodatno zaoštrile višegodišnju recesiju i potaknule građane da izađu na ulice. Vlada prognozira da će se ove godine aktivnosti u ekonomiji smanjiti 2,3 posto. Stopa nezaposlenosti već je premašila 18 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU