Prosječni Nijemci sve bogatiji

24.01.2018. 08:54 / Izvor: SRNA
Prosječni Nijemci sve bogatiji

Prema podacima za treći kvartal 2017. godine, imetak građana Njemačke se povećao za 1,2 odsto.

Nijemci su sve bogatiji - privatna imovina povećala se na rekordnih 5,7 biliona eura. Zahvaljujući više nego stabilnom tržištu rada i kontinuiranom ekonomskom rastu, građani Njemačke su tokom prošlih godina mogli da štede više nego obično.

Prema podacima za treći kvartal 2017. godine, imetak građana Njemačke se povećao za 1,2 odsto. Kako navodi Njemačka savezna banka, očekuje se da će podaci za kraj prošle godine pokazati da je imetak prešao sumu od šest biliona.

U tu sumu uključeni su vrijednost gotovine, dionice i životna osiguranja, ali ne i nekretnine. Nijemci bi mogli biti još bogatiji da više ulažu u dionice, navodi "Dojče vele".

Ali, oni još uvijek najviše vjeruju bezbjednim i brzo dostupnim oblicima štednje - poput štedne knjižice ili tekućeg računa, koji, zbog rekordno niskih kamata, ne donose nikakav profit.

Ulaganje u dionice, pa čak i one sa niskim nivoom rizika, Nijemci i dalje izbjegavaju. Zbog laganog rasta inflacije, klasične štediše čak gube novac, pa se procjenjuje da su na ovaj način prošle godine izgubili između 35 i 38 milijardi eura. S druge strane, niske kamate i dalje obilato koriste građani koji žele da ulože u nekretnine u Njemačkoj, gdje je pomama za stambenim kreditima i dalje velika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU