Prvi čovjek Deutsche Banke pesimističan oko oporavka globalne ekonomije

06.09.2020. 07:47 / Izvor: seebiz.eu
Prvi čovjek Deutsche Banke pesimističan oko oporavka globalne ekonomije

Ekonomija se neće vratiti na razinu prije koronavirusa "dugo vremena", upozorio je Christian Sewing, glavni izvršni direktor Deutsche Banke.

Poslovna aktivnost u eurozoni naglo je opala nakon strogih mjera zaključavanja uvedenih u martu, ali posljednjih je mjeseci donekle poskočila nakon ublažavanja određenih ograničenja.

Sjedinjene Države su doživjele sličnu sliku.

Međutim, postoji zabrinutost da lagani oporavak aktivnosti neće potrajati ako se ponovno primijene nova zaključavanja i socijalna ograničenja ili, jednostavnije, ako ne postoji cjepivo ili značajni tretman za koronavirus.

"Povratak našoj staroj ekonomskoj snazi potrajat će puno duže nego što danas pretpostavljamo", rekao je Christian Sewing, izvršni direktor Deutsche Bank, na summitu o bankama u organizaciji Handelsblatta.

"Mnoge tvrtke moraju uspijevati živjeti sa smanjenom prodajom prilično dugo. Moramo se nositi s ekonomskom situacijom u kojoj ćemo imati oporavak, da, ali samo korak po korak, i ne u svim industrijama.", upozorio je Sewing.

Vlade planiraju smanjiti dio poticaja koje su pružile prilikom prvog udara pandemije, što predstavlja rastući rizik za mnoge tvrtke i radnike.

"Teško će se dostići razina prije krize i trebat će dugo vremena. To se neće dogoditi ove, a ni sljedeće godine.", rekao je Sewing, dodajući da će neki dijelovi gospodarstva raditi samo sa 70% do 90% ukupnog kapaciteta.

Zaključio je da se kao rezultat zdravstvene opasnosti ne razgovara o drugim ekonomskim izazovima.

U tom kontekstu spomenuo je "opasnosti od neuređenog Brexita", učinak "niskih kamatnih stopa" i trgovinski sukob između Sjedinjenih Država i Kine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU