EU/ IZVJEŠTAJI

Rast inostranih investicija u Bugarskoj

Direktne inostrane investicije u Bugarskoj u prvih šest mjeseci ove godine dostigle su 799,6 miliona eura, što je za 49,7 miliona eura više u poređenju sa prvim polugodištem prošle godine, podaci su Bugarske narodne banke.

18.08.2015. 09:20 / Izvor: SRNA

Direktne inostrane investicije u Bugarskoj u prvih šest mjeseci ove godine dostigle su 799,6 miliona eura, što je za 49,7 miliona eura više u poređenju sa prvim polugodištem prošle godine, podaci su Bugarske narodne banke /BNB/.

Direktne inostrane investicije u periodu januar-juni čine 1,9 odsto BDP-a.

Drastično su smanjene incesticije stranaca u kupovini nekretnina. Stranci su u kupovinu nekretnina u prvih šest meseci uložili 17,5 miliona eura, dok je godinu dana ranije taj iznos bio 64,8 miliona evra.

Vodeći investitor u prvom polugodištu ove godine u Bugarskoj bila je Holandija, a zatim Austrija i Norveška.

Prema izvještaju BNB-a, investicije sa izvorom iz Njemačke u prvom polugodištu zabilježile su negativni znak - minus 301,1 miliona eura.

Krajem protekle sedmice nemački proizvođač mašina za pakovanje "Multivak" najavio je novu proizvodnu bazu u Bugarskoj, u koju će investirati 15 miliona eura

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU