Rast prometa u maloprodaji EU-a ubrzao na mjesečnoj razini

09.01.2019. 11:50 / Izvor: HINA
Rast prometa u maloprodaji EU-a ubrzao na mjesečnoj razini

Najviše je porastao promet u maloprodaji motornih goriva, za 1,5 posto, te neprehrambenih proizvoda, za 1,4 posto.

Promet u maloprodaji na razini Europske unije blago je ubrzao u studenome na mjesečnoj razini, dok je eurozona zabilježila isti rast kao i mjesec dana prije, pokazuju procjene europskog ureda za statistiku.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji Europske unije porastao je u studenome za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata porastao za 0,4 posto.

Najviše je porastao promet u maloprodaji motornih goriva, za 1,5 posto, te neprehrambenih proizvoda, za 1,4 posto.

U kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda zabilježen je pad prometa na mjesečnoj razini za 0,6 posto, pokazali su nedavno objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni je obujam prometa u maloprodaji u studenom porastao 0,6 posto u odnosu na listopad, kada je prema revidiranim podacima Eurostata zabilježio identičan postotni rast.

Među zemljama članicama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast obujma prometa u maloprodaji u studenome je na mjesečnoj razini zabilježen u Latviji, za 2,4 posto. Slijede Poljska i Estonija, obje s rastom od 2,1 posto.

Pad prometa zabilježen je u Sloveniji, za 1,6 posto, i Austriji, za 0,5 posto.

Sporiji rast prometa na godišnjoj razini u EU

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU porastao u studenome za 2,1 posto, nakon revidiranog 2,4-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda.

Najviše je porastao promet u kategoriji motornih goriva, za 3,9 posto, te u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 2,8 posto.

U kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda zabilježeno je povećanje prometa za 1,9 posto.

U eurozoni je u studenome zabilježen osjetno slabiji rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, za 1,1 posto, nakon revidiranog 2,3-postotnog povećanja tijekom listopada.

Među zemljama članicama EU-a, najveći rast obujma prometa u maloprodaji u studenome na godišnjoj razini zabilježen je u Sloveniji, za 10,7 posto. Slijede Rumunjska sa 7,2 posto i Litva sa sedam posto.

Pad prometa na godišnjoj razini zabilježen je u Belgiji, za 1,6 posto, na Malti, za 1,3 posto, te u Austriji, za 0,2 posto.

U Hrvatskoj je, pak, promet u maloprodaji u studenome na mjesečnoj razini porastao za 2,1, a na godišnjoj za 5,8 posto, pokazali su jučer objavljeni kalendarski prilagođeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je brži rast nego u listopadu, kada je potrošnja porasla 4,5 posto na godišnjoj razini, i najbrži od siječnja prošle godine. Ujedno, to je bio 51. mjesec zaredom kako maloprodaja raste, što nije zabilježeno od kada DZS prati te podatke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU