EU / EKONOMIJA

Rast prometa u maloprodaji EU-a ubrzao na mjesečnoj razini

Najviše je porastao promet u maloprodaji motornih goriva, za 1,5 posto, te neprehrambenih proizvoda, za 1,4 posto.

09.01.2019. 11:50 / Izvor: HINA

Promet u maloprodaji na razini Europske unije blago je ubrzao u studenome na mjesečnoj razini, dok je eurozona zabilježila isti rast kao i mjesec dana prije, pokazuju procjene europskog ureda za statistiku.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji Europske unije porastao je u studenome za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata porastao za 0,4 posto.

Najviše je porastao promet u maloprodaji motornih goriva, za 1,5 posto, te neprehrambenih proizvoda, za 1,4 posto.

U kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda zabilježen je pad prometa na mjesečnoj razini za 0,6 posto, pokazali su nedavno objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni je obujam prometa u maloprodaji u studenom porastao 0,6 posto u odnosu na listopad, kada je prema revidiranim podacima Eurostata zabilježio identičan postotni rast.

Među zemljama članicama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast obujma prometa u maloprodaji u studenome je na mjesečnoj razini zabilježen u Latviji, za 2,4 posto. Slijede Poljska i Estonija, obje s rastom od 2,1 posto.

Pad prometa zabilježen je u Sloveniji, za 1,6 posto, i Austriji, za 0,5 posto.

Sporiji rast prometa na godišnjoj razini u EU

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU porastao u studenome za 2,1 posto, nakon revidiranog 2,4-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda.

Najviše je porastao promet u kategoriji motornih goriva, za 3,9 posto, te u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 2,8 posto.

U kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda zabilježeno je povećanje prometa za 1,9 posto.

U eurozoni je u studenome zabilježen osjetno slabiji rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, za 1,1 posto, nakon revidiranog 2,3-postotnog povećanja tijekom listopada.

Među zemljama članicama EU-a, najveći rast obujma prometa u maloprodaji u studenome na godišnjoj razini zabilježen je u Sloveniji, za 10,7 posto. Slijede Rumunjska sa 7,2 posto i Litva sa sedam posto.

Pad prometa na godišnjoj razini zabilježen je u Belgiji, za 1,6 posto, na Malti, za 1,3 posto, te u Austriji, za 0,2 posto.

U Hrvatskoj je, pak, promet u maloprodaji u studenome na mjesečnoj razini porastao za 2,1, a na godišnjoj za 5,8 posto, pokazali su jučer objavljeni kalendarski prilagođeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je brži rast nego u listopadu, kada je potrošnja porasla 4,5 posto na godišnjoj razini, i najbrži od siječnja prošle godine. Ujedno, to je bio 51. mjesec zaredom kako maloprodaja raste, što nije zabilježeno od kada DZS prati te podatke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU