EU

Hrvatska: Đavolji savez Vlade i poslodavaca

21.06.2014. 10:29 / Izvor: Oslobođenje
Hrvatska: Đavolji savez Vlade i poslodavaca

Više od 450.000 hrvatskih građana je za raspisivanje referenduma za donošenje zakona kojim će se trajno onemogućiti bilo kakvo izdvajanje tzv. pomoćnih i popratnih poslova iz javnog i državnog sektora.

Predstavnik 17 sindikata koji su organizirali akciju potvrdio je jučer da je prikupljeno gotovo pola milijuna potpisa, a planove o izdvajanju ponovno je nazvao đavoljim savezom između hrvatske Vlade i Udruge poslodavaca na štetu radnika.

Podijeljena Vlada

Prikupljanje potpisa i ideja izdvajanja za koju se koristi engleski termin outsourcing navodno su podijelili i Vladu RH. Sindikalni izvori tvrde da je nekoliko ministara podržalo njihovu akciju, ali njihova imena zasad se ne otkrivaju. Vlada se prije nekoliko dana predomislila pa se umjesto za outsourcing konačno odlučila za model spin-offa. Ovo u prijevodu znači da će se osnovati nova tvrtka u vlasništvu države, gdje će biti zaposleni svi oni koji trenutno rade na poslovima čišćenja, održavanja, pranja, peglanja i pripreme hrane u javnim i državnim službama, nabava će biti objedinjena, kriteriji ujednačeni, a država će tako prišparati 280 milijuna kuna.

Dok 25.000 čistačica, kuharica, zaštitara i ostalog pomoćnog osoblja na državnoj plaći već mjesecima drhti od pomisli hoće li ih Vlada "autsorsati" i tako njihovu sudbinu učiniti neizvjesnom jer se boje gubitka posla, sindikati ističu da su i outsourcing i spin-off potpuno neprihvatljive ideje. Smatraju da Vlada odlukom o spin-offu pokušava unijeti konfuziju među građane, uostalom, naglašavaju, u referendumskom pitanju ne spominje se ni jedan ni drugi termin.

Monopol

Država za pomoćne i popratne poslove u državnom i javnom sektoru godišnje izdvaja 3,5 milijardi kuna. Najavom osnivanja državne megatvrtke s najvećim brojem zaposlenika u Hrvatskoj, ostali aspiranti na ove poslove gube svoj dio kolača. Hrvatska udruga poslodavaca uputila je dopis Europskoj komisiji i Agenciji za tržišno natjecanje, u kojem upozorava na negativne učinke najnovije odluke Vlade jer bi buduća državna tvrtka imala monopol na tržištu, a preuzimanjem ovih poslova od privatnika, po njima, ušteda bi bila puno veća.

Precizan broj građana bit će poznat oko 10. srpnja, kada sindikati planiraju predati liste s potpisima Hrvatskom saboru. Prema Zakonu o referendumu, Sabor raspisuje referendum ako to potpisom zatraži 10 posto od ukupno 4,5 milijuna birača upisanih u registar birača u Hrvatskoj, odnosno, njih 450.000.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU