U uzorcima šminke pronađene nedopuštene količine olova

13.10.2015. 14:24 / Izvor: Jutarnji list
U uzorcima šminke pronađene nedopuštene količine olova

Nedavno istraživanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, pokazalo je da su ruževi, olovke za usne, olovke za oči, puderi, maskare i sjenila samo dio zdravstveno neispravnih kozmetičkih proizvoda.

Nedavno istraživanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, pokazalo je da su ruževi, olovke za usne, olovke za oči, puderi, maskare i sjenila samo dio zdravstveno neispravnih kozmetičkih proizvoda, piše Jutarnji list. U čak 36 uzoraka šminke stručnjaci našli krvni otrov.

Gradski ured za zdravstvo ispituje zdravstvenu ispravnost predmeta i hrane iz opće upotrebe sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U prvih šest mjeseci iz ovog područja dovršena su tri istraživanja, i to na uzorcima gotove hrane u javnim objektima društvene namjene poput škola, vrtića, staračkih domova i domova zdravlja, zatim na uzorcima iz gotove originalno pakirane hrane u objektima za promet na malo te istraživanje predmeta iz svakodnevne, opće upotrebe. Uzeto je uzeto je 114 uzoraka koje svakodnevno koristimo.

"Ukupno 36 predmeta bilo je zdravstveno neispravno zbog nedopuštene prisutnosti olova u kozmetičkim proizvodima (ruževi i olovke za usne, olovke za oči, puderi, maskare i sjajila za usne)", stoji u obrazloženju Gradskog ureda za zdravstvo.

Ti se proizvodi moraju odmah maknuti s tržišta.

Prema istom izvješću, javlja Jutarnji list, uzeto je 688 uzoraka gotove hrane u objektima za odgoj i obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu te drugim društvenim objektima. 'U 16 uzoraka utvrđena je zdravstvena neispravnost zbog mikrobiološkog zagađenja.

"U 16 uzoraka utvrđena je zdravstvena neispravnost. Osim uzoraka gotove hrane, uzeto je i 300 uzoraka originalno pakirane hrane u objektima za promet na malo na gradskom području. Zdravstvena neispravnost utvrđena je kod 18 uzoraka, zbog mikrobioloških pokazatelja",

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU