Revizori sračunali cijenu selidbe Europskog parlamenta

04.08.2014. 12:54 / Izvor: EurActiv.rs
Revizori sračunali cijenu selidbe Europskog parlamenta

Na selidbe Europskog parlamenta između Brisela i Strazbura svakog mjeseca potroši se 114 miliona eura godišnje, utvrdio je Europski revizorski sud.

Na selidbe Europskog parlamenta između Brisela i Strazbura svakog mjeseca potroši se 114 miliona eura godišnje, utvrdio je Europski revizorski sud. O mogućnosti da Parlament ima samo jedno sjedište razgovara se već neko vrijeme a podaci revizora prvi su konkretni o troškovima selidbe. Svakog mjeseca poslanici, prevodioci, službenici, sve skupa do 4.000 ljudi, putuju 400 kilometara između Brisela i Strazbura.

 Neki poslanici koji zagovaraju ideju da sjedište Parlamenta bude samo u Briselu smatraju da Francuskoj treba dati neku kompenzaciju za Strazbur dok drugi misle da to nije potrebno.

Brisel i Strazbur su sjedišta Parlamenta prema Ugovoru EU i to može da promijeni samo Savjet ministara jednoglasnom odlukom.

"Konačno je Europski rezvizorski sud razmrsio tu zbrku brojki" istakla je Inge Gräßle, njemačka poslanica Europskog parlamenta koja predsjedava parlamentarnim odborom za budžetsku kontrolu.

 Ona je pozdravila objavljivanje konkretnih podataka o troškovima koji se prave zbog toga što je Europski parlament smešten na tri mjesta - u Briselu, Strazburu i Luksemburgu.

Poslanici Europskog parlamenta, službenici i datoteke svakog mjeseca sele se između Brisela, gdje se održavaju sastanci odbora, i Strazbura, gde se održavaju plenarne sjednice. U Luksemburgu su administrativne službe.

 Izvještaj revizora, urađen na zahtjev Europskog parlamenta, pokazao je da bi samo preseljenje svih zaposlenih iz Luksemburga u Brisel donijelo uštedu od 80 miliona eura tokom 50 godina.

 Izmještanje sjedišta iz Strazbura u Brisel smanjilo bi troškove još više, procjenjuje se za 2,5 milijardi eura u narednih 50 godina. To odgovara sumi od 113,8 miliona eura godišnje, izračunali su revizori.

 Do sada nije bilo pouzdanih računica troškova selidbe Evropskog parlamenta između Brisela i Strazbura. Razgovori o konsolidaciji sjedišta Parlamenta traju već nekoliko godina ali poslanici sada svoje argumente mogu da podrže i podacima.

 "Proračuni su konačno uklonili sa dnevnog reda najstravičnije sume kojima su baratali protivnici (dva sjedišta) u Strazburu", rekla je Grezle dodajući da je istovremeno 113,8 miliona eura godišnje duplih troškova značajna suma, preneo je EurActiv.com.

 Cijenu selidbe između Strazbura i Brisela protivnici dva sjedišta procjenjuju na 200 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU