Roba koja putuje između EU-a i Velike Britanije provjeravati će se na granici

11.10.2018. 13:36 / Izvor: Agencije
Roba koja putuje između EU-a i Velike Britanije provjeravati će se na granici

Međutim, za prelazak životinja i proizvoda životinjskog podrijetla provjere bi se morale obavljati na granici.

Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier izjavio je u srijedu da će se morati provjeravati roba koja putuje između EU-a i Velike Britanije ali da se kontrole neće obavljati na irskom otoku, na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske, nakon što Ujedinjena Kraljevina napusti Uniju krajem ožujka sljedeće godine.

"Mora se provjeravati roba koja putuje između EU i Ujedinjenog Kraljevstva, ali smo se dogovorili da se kontrole ne obavljaju na granici između Irske i Sjeverne Irske", rekao je Barnier u govoru na konferenciji poduzetnika u Europskom parlamentu.

To znači da bi se morala provjeravati roba koja u Sjevernu Irsku dolazi iz ostatka Velike Britanije. Tome se oštro protivi sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja vladi Therese May osigurava potrebnu većinu u parlamentu. Premijerka May također ističe da neće prihvatiti nikakvo rješenje koje bi različito tretiralo Sjevernu Irsku od ostatka zemlje.

Barnier je rekao da je dogovor na "dohvat ruke" između dvije strane, koje intenzivno pregovaraju ovaj tjedan kako bi došli do kompromisnih rješenja oko kojih još postoje razlike, kazavši da je potrebno ostvariti napredak do summita EU koji će se održati sljedeći tjedan i koji se smatra odlučujućim za pitanje hoće li do Brexita doći sa ili bez sporazuma.

Barnier je rekao da obje strane isključuju postavljanje fizičke granice na irskom otoku, ali da Brexit nameće potrebu za carinjenjem, provjerama robe kako bi se ustanovilo zadovoljava li standarde EU te rješavanje pitanja vezanih uz porez na dodanu vrijednost.

Rekao je da bi se carinske deklaracije mogle ispunjavati "online" unaprijed, a nakon toga trebalo bi samo skenirati bar kodove na kamionima i kontejnerima, što bi se moglo obavljati na trajektima i u pristanišnim lukama.

Međutim, za prelazak životinja i proizvoda životinjskog podrijetla provjere bi se morale obavljati na granici.

Istaknuo je da bi se te provjere trebale obavljati što je moguće jednostavnije.

Pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske, koja će biti jedina kopnena granica između EU i Velike Britanije posljednje je pitanje koje još nije riješeno da bi se došlo do sporazuma o izlasku Velike Britanije.

Sljedeći tjedan u srijedu i četvrtak održava se summit EU na kojem bi čelnici 27 zemalja članica željeli imati napredak u pregovorima kako bi se onda na dodatnom izvanrednom summitu sredinom studenoga usuglasila zajednička deklaracija o budućim odnosima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU