EU

Samaras: Neće nam trebati novi kredit

Grčkoj ne treba novi kredit i neće tražiti novi plan pomoći sa kreditorima iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, izjavio je jučer grčki premijer Antonis Samaras.

15.09.2014. 08:46 / Izvor: SRNA

Grčkoj ne treba novi kredit i neće tražiti novi plan pomoći sa kreditorima iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, izjavio je jučer grčki premijer Antonis Samaras.

Grčkoj su do sada bila odobrena dva međunarodna programa zajma u ukupnom iznosu od 240 milijardi evra kako bi izbjegla stečaj, a zauzvrat je morala da uvede drastične mjere štednje koje su teško pogodile njene građane.

"Drugi kredit ističe krajem decembra i od početka naredne godine Grčka će moći da pokrije ne samo svoja dugovanja već i kamate na dug", rekao je premijer u intervjuu za dnevnik "Proto tema".

On je dodao da nakon isplate drugog paketa pomoći  Grčka više neće imati potrebu za novim kreditima.

"Po okončanju programa pomoći međunarodni kreditori - EU, MMF, Svjetska banka napustiće Grčku kao što je bio slučaj sa Irskom i Portugalom. Želimo da se država vrati u normalu", rekao je Samaras.

Međutim, povjerioce i dalje zabrinjava veliki javni dug koji je sa 127 odsto bruto nacionalnog dohotka u 2009. godini porastao  na oko 176 odsto na kraju 2013. godine, što iznosi 318 milijardi eura.

Pojedini stručnjaci strahuju da država još nije u stanju da odgovori na finansijske potrebe i da će biti prisiljena da traži novu međunarodnu pozajmicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU