EU

Šef Gazproma: EK ne može zaustaviti izgradnju Južnog toka

Evropska komisija ne može da zaustavi realizaciju projekta Južni tok, kojim će u decembru 2015. godine prvi gas morskim delom stići u Bugarsku, rekao je šef Gazproma Aleksej Miler.

02.06.2014. 09:28 / Izvor: Tanjug

Evropska komisija ne može da zaustavi realizaciju projekta Južni tok, kojim će u decembru 2015. godine prvi gas morskim dijelom stići u Bugarsku, rekao je šef Gazproma Aleksej Miler.     

Gasovod se gradi kroz akvatoriju Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope u cilju diversifikacije maršrute izvoza ruskog gasa, prenijela je agencija Ria novosti.

“Evropska komisija ne može da zaustavi izgradnju, nama niko ne može da zabrani da gradimo. I naš odgovor je veoma jednostavan. U decembru naredne godine kroz cijevi postavljene po dnu Crnog mora poteći će prvi gas u Bugarsku, u Evropsku uniju”, rekao je Miler u programu Vijesti u subotu.

Pored toga, direktor Gazproma je potvrdio da su im se predstavnici Grčke obratili s molbom da se izgradi priključak na Južni tok u tu zemlju.         

Ministar energetike i zaštite okoline Grčke Janis Maniatis je na Evropskom poslovnom kongresu u Atini 29. maja, rekao da bi saradnja s Gaspromom mogla da se ojača izgradnjom priključka na Južni tok za Grčku. Prema njegovom mišljenju, to bi obezbedilo novi, sigurniji put za  transport ruskog gasa u Evropu. 

Rusija je počela sudski proces u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji o trećem energetskom paketu Evropske unije koji ne dozvoljava kompanijama koje proizvode gas da budu istovremeno i vlasnice gasovoda. To pravi ozbiljne prepreke projektu Južni tok.     

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje izjavio da Rusija namjerava da sprovede projekte Sjeverni tok i Južni tok, ali ako EU bude sprečavala realizaciju ovog drugog, Rusija će razmotriti druge varijante trase gasovoda kroz zemlje koje nisu članice EU.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU