Šest zemalja EU-a traži da Brisel korigira raspodjelu vakcina

17.03.2021. 09:04 / Izvor: Agencije
Šest zemalja EU-a traži da Brisel korigira raspodjelu vakcina

Šefovi vlada šest zemalja Evropske unije zatražili su od Brisela da donese "korektivni mehanizam" kako bi se okončala "nepravedna" raspodjela vakcina.

Šefovi vlada šest zemalja Evropske unije zatražili su od Brisela da donese "korektivni mehanizam" kako bi se okončala "nepravedna" raspodjela vakcina protiv korona virusa među članicama Unije.

"Mislim da je važno pronaći tehničko rješenje sa Evropskom komisijom i Evropskim vijećem kako bi se isporučile dodatne doze vakcina onima prema kojima je učinjena nepravda", izjavio je u Beču austrijski kancelar Sebastian Kurz poslije sastanka sa premijerima pet zemalja, prenosi Beta.

Premijeri Češke Andrej Babiš, Slovenije Janez Janša i Bugarske Bojko Borisov u utorak su boravili u Beču, dok su premijeri Hrvatske Andrej Plenkovć i Letonije Arturs Krisjanis Karins na sastanku učestvovali video vezom.

Kurz je rekao da je Bugarska do sada u odnosu na populaciju dobila samo trećinu predviđenih doza vakcina, iako je dogovor EU-a bio da se vakcine raspodjele srazmjerno broju stanovnika.

"Rečeno sam je da zemlje članice EU-a treba da se uzdrže od upotrebe kineskih i ruskih vakcina”, rekao je bugarski premijer, čija se zemlja, kao i Češka, suočava sa novim, jakim valom korona virusa".

Borisov je dodao da se ne traži "milostinja" već da se isprava nepravda.

Janša je upozorio Brisel na moguću političku krizu ukoliko se takva situacija nastavi.

"Ofanzivu" protiv trenutnog sistema raspodjele vakcina u EU pokrenuo je Kurz prošle sedmice, pošto se suočava sa sve većim nezadovoljstvom građana u Austriji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU