EU

Slovenci protiv osnivanja nacionalne garde za zaštitu od migranata

15.02.2016. 14:39 / Izvor: Fena
Slovenci protiv osnivanja nacionalne garde za zaštitu od migranata

Prijedlog koji je za sada neformalne naravi doživio je dosta kritika nekih stručnjaka za područje sigurnosti i negativnih političkih reakcija, osobito među strankama ljevice.

Ideja slovenske oporbe o uspostavi nacionalne garde kao rezervnog vojnog sastava, koji bi između ostalog posredovao u migracijskoj krizi, nema potporu šire javnosti pa je tako tri puta više onih koji joj se tome protive od onih koji tu zamisao podržavaju, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Prijedlog koji su prošlog mjeseca u parlamentu u vezi s migrantskom krizom iznijeli zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), bivšeg premijera Janeza Janše, odbija 57 posto ispitanika, a podupire 19 posto, dok ostali nemaju stajališta o tom pitanju, pokazala je anketa vodećeg slovenskog lista na uzorku od 600 ispitanika.

Vodeća oporbena stranka u parlamentu je prilikom rasprave o migracijskoj krizi elaborirala svoj prijedlog kako nadomjestiti relativno male policijske i vojne snage Slovenije u uvjetima rastućih sigurnosnih izazova u suvremenom svijetu, osobito izbjegličke krize koja se nastavlja i može eskalirati.

U nacionalnu gardu, prema tom prijedlogu, uključili bi se "domoljubno orijentirani" mladići u dobi od 18 do 35 godina. Oni bi u vrijeme mirovanja, odnosno kad nisu aktivni, dobivali stanovitu novčanu nadoknadu, a prilikom aktivacije plaću u visini one koju primaju redovito zaposleni vojnici.

Nacionalna garda brojila bi do 25.000 pripadnika, a bila bi podređena glavnom stožeru vojske. Postrojbe bi bile raspoređene po regijama, a lokalne bi ih vlasti, uz odobrenje vlade, mogle upotrijebiti i u slučaju prirodnih i elementarnih nesreća.

Prijedlog koji je za sada neformalne naravi doživio je dosta kritika nekih stručnjaka za područje sigurnosti i negativnih političkih reakcija, osobito među strankama ljevice.

Ministrica obrane Andreja Katič kazala je da takvu mogućnost ne isključuje u cijelosti, ali samo kao "nadgradnju" sadašnjeg obrambenog sustava, za što bi trebalo donijeti sistemske zakone, no da je u sadašnjem trenutku najvažnije popraviti socijalni i materijalni položaj profesionalnih vojnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU