EU/ REGIJA

Slovenija ispunjava obveze prema plinovodu Južni tok

Nakon što su Gazprom i austrijski OMV nedavno dogovorili suradnju na plinovodu austrijskom trasom u Sloveniji su se pojavile ocjene da je Gazprom nezadovoljan dinamikom koja ukazuje da se u Sloveniji na plinovodu ne radi dovoljno brzo.

09.05.2014. 11:34 / Izvor: croenergo.eu

Slovenski ministar za infrastrukturu Samo Omerzel izjavio je u srijedu da Slovenija ispunjava svoje obveze u vezi gradnje plinovoda Južni tok te da ne očekuje da će njegova zemlja biti ispuštena iz trase tog plinovoda nakon što su nedavno ruski Gazprom i austrijski OMV potpisali memorandum o austrijskom kraku plinovoda prema Italiji, kapaciteta 32 milijarde kubičnih metara godišnje.

"Projekt Južni tok od strateškog je značenja za Sloveniju i Europsku uniju, zato ocjenjujemo da daljnji nastavak suradnje nije ugrožen zbog dogovora Gazproma i OMV-a", izjavio je Omerzel nakon sastanka s predstavnicima tvrtke Plinovodi koja je slovenski partner ruskog Gazproma.

"Slovenija je ispunila sve obveze iz međudržavnog sporazuma o Južnom toku s Rusijom. U cijelosti podržavamo suradnju u tom projektu s aspekta diverzifikacije trase plinovoda u europskim okvirima, osobito s obzirom na ubrzano prostorno uređenje plinovoda u Sloveniji", kazao je Omerzel, dodavši da je u tom pogledu Slovenija ispred Austrije te da slovenska vlada projektu Južni tok daje puni prioritet.

Ministar Omerzel je dodao da su slovenska strana i Plinovodi prema ruskom investitoru ispunili obveze. Zato vjerujemo, dodao je Omerzel, da će Slovenija ostati ravnopravan partner u projektu u kojemu je pet europskih država i čija je vrijednost u samoj Sloveniji procijenjena na jednu milijardu eura, a slovenska strana nije službeno obaviještena o nikakvoj promjeni koja bi utjecala na obveze iz rusko-slovenskog sporazuma o Južnom toku.

Nastavak radova na projektu Južni tok potvrdio je i direktor Plinovoda Marjan Eberlinc.

"Mi radimo kao da se ništa nije dogodilo. Projekt Južni tok se nastavlja, a s obzirom na planiranu terminsku dinamiku plinovod treba početi djelovati 2018. godine", kazao je Eberlinc.

Nakon što su Gazprom i austrijski OMV nedavno dogovorili suradnju na plinovodu austrijskom trasom u Sloveniji su se pojavile ocjene da je Gazprom nezadovoljan dinamikom koja ukazuje da se u Sloveniji na plinovodu ne radi dovoljno brzo, te da zbog toga postoji mogućnost da sada Gazprom odustane od prolaska plinovoda koji vodi prema Italiji kroz Sloveniju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU