EU

Slovenija ispunjava obveze prema plinovodu Južni tok

09.05.2014. 11:34 / Izvor: croenergo.eu
Slovenija ispunjava obveze prema plinovodu Južni tok

Nakon što su Gazprom i austrijski OMV nedavno dogovorili suradnju na plinovodu austrijskom trasom u Sloveniji su se pojavile ocjene da je Gazprom nezadovoljan dinamikom koja ukazuje da se u Sloveniji na plinovodu ne radi dovoljno brzo.

Slovenski ministar za infrastrukturu Samo Omerzel izjavio je u srijedu da Slovenija ispunjava svoje obveze u vezi gradnje plinovoda Južni tok te da ne očekuje da će njegova zemlja biti ispuštena iz trase tog plinovoda nakon što su nedavno ruski Gazprom i austrijski OMV potpisali memorandum o austrijskom kraku plinovoda prema Italiji, kapaciteta 32 milijarde kubičnih metara godišnje.

"Projekt Južni tok od strateškog je značenja za Sloveniju i Europsku uniju, zato ocjenjujemo da daljnji nastavak suradnje nije ugrožen zbog dogovora Gazproma i OMV-a", izjavio je Omerzel nakon sastanka s predstavnicima tvrtke Plinovodi koja je slovenski partner ruskog Gazproma.

"Slovenija je ispunila sve obveze iz međudržavnog sporazuma o Južnom toku s Rusijom. U cijelosti podržavamo suradnju u tom projektu s aspekta diverzifikacije trase plinovoda u europskim okvirima, osobito s obzirom na ubrzano prostorno uređenje plinovoda u Sloveniji", kazao je Omerzel, dodavši da je u tom pogledu Slovenija ispred Austrije te da slovenska vlada projektu Južni tok daje puni prioritet.

Ministar Omerzel je dodao da su slovenska strana i Plinovodi prema ruskom investitoru ispunili obveze. Zato vjerujemo, dodao je Omerzel, da će Slovenija ostati ravnopravan partner u projektu u kojemu je pet europskih država i čija je vrijednost u samoj Sloveniji procijenjena na jednu milijardu eura, a slovenska strana nije službeno obaviještena o nikakvoj promjeni koja bi utjecala na obveze iz rusko-slovenskog sporazuma o Južnom toku.

Nastavak radova na projektu Južni tok potvrdio je i direktor Plinovoda Marjan Eberlinc.

"Mi radimo kao da se ništa nije dogodilo. Projekt Južni tok se nastavlja, a s obzirom na planiranu terminsku dinamiku plinovod treba početi djelovati 2018. godine", kazao je Eberlinc.

Nakon što su Gazprom i austrijski OMV nedavno dogovorili suradnju na plinovodu austrijskom trasom u Sloveniji su se pojavile ocjene da je Gazprom nezadovoljan dinamikom koja ukazuje da se u Sloveniji na plinovodu ne radi dovoljno brzo, te da zbog toga postoji mogućnost da sada Gazprom odustane od prolaska plinovoda koji vodi prema Italiji kroz Sloveniju

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU