EU

Slovenija: Na dan parlamentarnih izbora 12,3 posto birača bit će na odmoru

04.06.2014. 13:49 / Izvor: Fena
Slovenija: Na dan parlamentarnih izbora 12,3 posto birača bit će na odmoru

Na dan održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora u Sloveniji, zakazanih za 13. srpnja, na godišnjem odmoru bit će 12,3 posto birača, pokazalo je u utorak objavljeno ispitivanje agencije Interstat.

Na dan održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora u Sloveniji, zakazanih za 13. srpnja, na godišnjem odmoru bit će 12,3 posto birača, pokazalo je u utorak objavljeno ispitivanje agencije Interstat.

Prema istom istraživanju, od onih koji na izborni dan budu izvan mjesta prebivališta gdje bi trebali glasovati samo njih 32 posto namjerava na izborima sudjelovati koristeći neki od alternativnih načina glasovanja, primjerice glasovanje poštom ili deponiranjem glasačkog listića u svojoj izbornoj jedinici prije nego što se upute na odmor.

Budući da se izborni rokovi bliže, a postoji bojazan od velike izborne apstinencije na prvim izborima koji se održavaju usred ljeta, predsjednik države Borut Pahor predložio je izbornom povjerenstvu da na izbornu nedjelju birališta ostanu otvorena do 22 sata, što je ono odbilo pozivajući se na važeće zakonske odredbe po kojima se glasuje od 7 do 19 sati.

S druge strane, navode slovenski mediji, izborno povjerenstvo razmatra mogućnost da biračima koji budu ljetovali bliže domovini, a osobito u hrvatskoj Istri, omoguće da u slovenskim pograničnim općinama koje im budu bliže, uz predočenje dokumenata preuzmu svoje glasačke karte i izborni materijal te naknadno glasački listić pošalju poštom.

Iako su uz ljetni termin izbora prisutne neke dileme, a pojedine manje stranke zahtijevaju da se on promijeni, nekadašnji ustavni sudac Ciril Ribičič izjavio je za Slovensku televiziju da jako sumnja u mogućnost da bi ustavni sud zbog takvih inicijativa mogao promijeniti već određeni i službeno objavljeni datum izbora, a to je 13. srpnja.

Predsjednik države Borut Pahor kazao je da je to mnogo povoljniji termin od mogućih termina u drugoj polovici srpnja ili u kolovozu, kad je na godišnjem odmoru još više Slovenaca.

U nekim su slovenskim medijima međutim prisutne i špekulacije kako je Pahor svojim izborom datuma parlamentarnih izbora pogodovao desnom centru. Analitičari skloni takvom razmišljanju navode da su i zadnji izbori za Europski parlament, na kojima su u Sloveniji pobijedile stranke desnog centra, pokazali kako desnici koristi manja izlaznost i da u tim situacijama prevagu odnose njihovi tradicionalno vjerni birači koji su u pogledu dolaska na birališta više motivirani i "discipliraniji" od glasača ljevice i liberalnih stranaka.

Oni koji tvrde da je Pahor datumom izbora pogodovao desnici podsjećaju da je on 2012. godine za predsjednika izabran zahvaljujući javnoj potpori predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, kad je izlaz na birališta bio najmanji do sada, te da je izborom ljetnog termina za parlamentarne izbore Pahor desnici "vratio uslugu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU