Slovenski parlament odobrio dvodnevni odmor uz Novu godinu

13.12.2016. 13:35 / Izvor: Fena
Slovenski parlament odobrio dvodnevni odmor uz Novu godinu

Za zakonsku izmjenu glasovao je 61 zastupnik, a 10 ih je bilo protiv.

Slovenski parlament u srijedu je velikom većinom glasova promijenio zakon o državnim praznicima pa će zaposlenima uz Novu godinu opet pripadati dva neradna dana, što je bilo ukinuto prije četiri godine, kao jedna od mjera štednje i povećanja BDP-a.

Za zakonsku izmjenu glasovao je 61 zastupnik, a 10 ih je bilo protiv. Neki predstavnici iz oporbe smatrali su da vlada, koja u ispitivanjima javnosti uživa relativno nisku potporu, takvim "populističkim" potezom zapravo "kupuje" naklonost birača, što vladajući negiraju.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez rekao je da ukidanje drugog neradnog dana uz novogodišnji praznik prije četiri godine baš i nije bilo neophodno i nije polučilo ekonomske učinke.

"Sada smo samo vratili ono što je ljudima bilo nepravedno oduzeto, jer je jedna bivša vlada prekinula staru tradiciju, u želji da simbolički naglasi kako svi trebaju štedjeti", kazao je Brglez, član stranke premijera Mire Cerara.

"Kad djeluješ u korist ljudi, onda to ne može biti populizam", kazao je Brglez.

Po njegovim je riječima bivša vlada desnog centra, koju je vodio Janez Janša 2012., ukinula drugi dan odmora uz Novu godinu, u sklopu svojih mjera štednje, ali za to nije bilo prave potrebe, niti je imalo posebne pozitivne učinke.

Državni tajnik na ministarstvu rada Peter Pogačar objasnio je zastupnicima da nakon jednodnevnih blagdana dosta ljudi izostaje s posla. Osim toga, s dodatnim neradnim danom uz Novu godinu Slovenija neće iskočiti iz prosjeka EU-a po tom pitanju. Broj slobodnih dana u državama EU-a je između 10 i 15, a mi ćemo ih sada imati 12, što nije previše, kazao je.

Većina zaposlenih obradovala se dodatnom blagdanskom neradnom danu, posebno zato jer 1. siječnja 2017. pada na nedjelju pa će se prvi ponedjeljak u novoj godini moći odmarati.

Izmjena zakona o državnim praznicima koja je to omogućila u parlamentu je, uz rijetko protivljenje, prihvaćena po ubrzanoj proceduri, kako bi odmah mogla biti primijenjena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU