Srbiji 197,2 miliona eura iz IPA fonda

07.06.2014. 09:19 / Izvor: SRNA
Srbiji 197,2 miliona eura iz IPA fonda

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske komisije potpisali su jučer u Beogradu sporazum o korišćenju 197,2 miliona eura bespovratnih sredstava iz pretpristupnog IPA fonda EU za 2013. godinu.

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske komisije potpisali su jučer u Beogradu sporazum o korišćenju 197,2 miliona eura bespovratnih sredstava iz pretpristupnog IPA fonda EU za 2013. godinu.

Sredstva su namijenjena za finansiranje projekata koji će pomoći Srbiji da realizuje reforme u sektorima koji su ključni u evrointegracijama - u oblasti vladavine prava, reforme državne uprave, društvenog i privrednog razvoja, zaštite životne sredine i poljoprivrede.

Od ukupne sume od 197,2 miliona eura, Srbija će upravljati sa 145,6 miliona eura, dok će 33,1 mliona eura biti pod upravljanjem Delegacije EU u Srbiji.

Direktor Direktorata za proširenje EU Žan Erik Pake rekao je poslije potpisivanja da je EU tokom posljednjih 14 godina dala Srbiji 2,4 milijarde eura pomoći, što je više nego svi ostali donatori.

On je najavio da će Evropska komisija do kraja sedmice donijeti odluku o dodjeli tri miliona eura bespovratnih sredstava za pomoć Srbiji u saniranju posljedica poplava, a da će još 30 miliona eura iz ranije odobrenih, a neiskorišćenih sredstava iz IPA fonda biti na raspolaganju Srbiji već od jula.

"Pokazali smo opredjeljenje da podržimo budućnost Srbije i nadamo se da će sporazum koji je danas potpisan pomoći Srbiji da se približi za korak EU", rekao je Pake.

On je istakao da je EU reagovala "u roku od nekoliko minuta" na zahtjev Srbije da pomogne u poplavama i obezbijedila spasioce i drugu pomoć i ocijenio da to ilustruje "da će institucije EU uvijek biti spremne da pomognu Srbiji".

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je potpisala sporazum u ime Vlade Srbije, precizirala je da će od sredstava iz IPA fonda za 2013. godinu 12 miliona eura biti upotrijebljeno za regionalni program za stambeno zbrinjavanje izbjeglica.

Prema njenim riječima, 14 odsto sredstava biće upotrijebljeno za sektor energetike, odnosno za izgradnju novog dvosmjernog magistralnog gasovoda između Srbije i Bugarske.

Ona je navela da će dio sredstava biti upotrijebljen i za podršku realizaciji prioriteta u skladu sa dogovorima iz dijaloga Beograda i Prištine u procesu provođenja dogovorenog.

Joksimovićeva je u obraćanju poručila da Srbija, bez obzira na poplave, nije usporila dinamiku evropskih integracija.

"To znači da će Srbija usmjeriti sve svoje resurse na usvajanje i provođenje pravnih tekovina", rekla je Joksimovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU