Strukturalni dijalog:Važan moment za tehničku razmjenu o ključnim reformama

30.04.2014. 13:08 / Izvor: Fena
Strukturalni dijalog:Važan moment za tehničku razmjenu o ključnim reformama

Peter Stano, glasnogovornik komesara EU za proširenje Štefana Fuelea, kazao je da je nemogućnost da se održi sastanak u širem sastavu s provoditeljima reformi i drugim relevantnim vladinim predstavnicima djelomično propuštena prilika.

Delegacija BiH prisustvovala je jučer tematskoj sjednici strukturiranog dijaloga koji je održan jučer u Briselu, a šef Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove Bakir Dautbašić ocijenio je ove razgovore plodonosnim.

U izjavi za Agenciju Fena Dautbašić je rekao  da je delegacija iz BiH imala priliku razgovarati i čuti mišljenja Venecijanske komisije, odnosno najeminentnijih pravnih stručnjaka iz ove oblasti kad su u pitanju određene nedoumice koje je radna grupa iz BiH imala o pitanju zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, ali i zakona o sudovima BiH.

- Diskusija je bila veoma plodonosna i možemo izraziti svoje zadovoljstvo jučerašnjim sastankom u Briselu. Nažalost, delegacija nije bila u kompletnom sastavu, ali se nadamo da će naredna plenarna sjednica koja je planirana za 13. maj u Sarajevu biti održana u punom sastavu kada su u pitanju predstavnici iz BiH - izjavio je Bautbašić.

Jučerašnja tematska sesija Strukturiranog dijaloga EU-BiH o pravosuđu s ekspertima Venecijanske komisije u Briselu bila je zakazana kao važan momenat za tehničku razmjenu o ključnim reformama za koje se očekuje da garantiraju prilagođavanje pravosuđa u BiH sa standardima i pravnom stečevinom EU.

Ovu ocjenu je danas u izjavi za Agenciju  Fena iznio Peter Stano, glasnogovornik komesara EU za proširenje Štefana Fuelea, naglasivši da su ove reforme ključne za ukupne napore usmjerene na učvršćivanje vladavine prava u BiH.

Međutim, kako je rekao, nemogućnost da se održi sastanak u širem sastavu s provoditeljima reformi i drugim relevantnim vladinim predstavnicima je djelomično propuštena prilika.

- Evropska unija smatra da je široka pravna diskusija sa svim relevantnim predstavnicima iz bh. vlasti ključna za dijalog. Preporuke će biti izdate i proslijeđene svim relevantnim vlastima iz cijele BiH - kazao je Stano.

Vijeće ministara BiH je prošle sedmice, većinom glasova, donijelo zaključak kojim se od Brisela tražilo odgađanje tematskog sastanka za održavanje sedmog plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu "dok ne riješi prethodna pitanja neophodna za održavanje navedenog sastanka".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU