EU / POLITIKA

Stupile na snagu nove evropske sankcije protiv Rusije

Nove evropske sankcije protiv Moskve koje uključuju ograničavanje finansiranja ruske ekonomije stupile su na snagu u petak ujutro uz objavu u Službenom listu EU-a.

12.09.2014. 09:01 / Izvor: eKapija.ba

Nove evropske sankcije protiv Moskve koje uključuju ograničavanje finansiranja ruske ekonomije stupile su na snagu u petak ujutro uz objavu u Službenom listu EU-a.

One uključuju i ciljane mjere protiv Rusa i Ukrajinaca optuženih da su upleteni u sukob u Ukrajini.

Na udaru se nalazi pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će odsad biti zabranjen pristup europskom tržištu novca, stoji u saopštenju Europskog vijeća. 

Osim toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namjene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Europsko vijeće, koga čine predstavnici 28 zemalja članica EU je odlučio i da proširi "crnu listu" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU dodata su nova 24 imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu članice EU su donijele u petak prošle sedmice, s tim što su odlučile da odgode primjenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU