EU / SVIJET

Šveđani će raditi šest sati dnevno

​Švedske vlasti razmatraju uvođenje šestočasovnog radnog vremena očekujući da bi tom praksom mogli smanjiti bolovanja , povećati produktivnost i uštedjeti novac.

29.08.2014. 10:05 / Izvor: SRNA

Švedske vlasti razmatraju uvođenje šestočasovnog radnog vremena očekujući da bi tom praksom mogli smanjiti bolovanja, povećati produktivnost i uštedjeti novac.

U cilju testiranja novog radnog vremena, u toku su pripreme za eksperiment u domu za starije osobe "Vastra Hisingen", sa 60 zaposlenih.

Zaposleni u domu za starije osobe, gdje će biti sproveden eksperiment, primaće istu platu kao i njihove kolege u drugim takvim domovima.

Očekuje se da bi naredne godine novo radno vrijeme moglo da bude uvedeno u cijelom gradu.

Švedske vlasti smatraju i da bi kraće radno vrijeme moglo doprinijeti većoj potražnji za novim kadrovima za određene poslove. Poslije eksperimenta u domu za starije osobe, nezavisna komisija će donijeti odluku o eventualnom uvođenju iste prakse u cijeloj Švedskoj.

Inače, još prije nekoliko mjeseci švedska vlada je isti eksperiment otpočela sa državnim službenicima u Geteborgu, kako bi se ispitalo da li takva praksa povećava produktivnost zaposlenih, tako da oni ovog ljeta rade šest umjesto uobičajenih osam sati dnevno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU