EU

Britanski ministar tvrdi da neovisna Škotska ne može zadržati funtu

31.03.2014. 10:03 / Izvor: eKapija.ba
Britanski ministar tvrdi da neovisna Škotska ne može zadržati funtu

Britanski ministar financija George Osborne opovrgnuo je informacije objavljene u novinama prema kojima bi Škotska mogla zadržati britansku funtu ako u rujnu glasuje za neovisnost.

Britanski ministar financija George Osborne opovrgnuo je informacije objavljene u novinama prema kojima bi Škotska mogla zadržati britansku funtu ako u rujnu glasuje za neovisnost, prenosi HRT.

Ankete pokazuju da je pitanje valute kojom bi se koristila neovisna Škotska visoko na popisu važnih stvari u očima škotskih birača prije održavanja referenduma o neovisnosti 18. rujna. Mnogi strahuju od ekonomske nesigurnosti koju bi nova valuta mogla donijeti ako se odluče prekinuti 300 godina staru uniju s Engleskom.

Odlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva značio bi i napuštanje britanske funte, rekao je Osborne na konferenciji za novinare.

Škotski nacionalisti željeli bi ostati u monetarnoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom te zadržati usluge Bank of England, no glavne tri britanske stranke jednoglasno su takav plan odbacile.

U subotu je list Guardian prenio izjavu neimenovanog ministra britanske vlade koji je rekao kako bi se na kraju između neovisne Škotske i ostalog dijela Britanije ipak mogla realizirati monetarna unija kako bi se zajamčila ekonomska stabilnost obiju strana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU