EU

Poreznim povlasticama u Luksemburgu koristila se i tvrtka Walt Disney Co

10.12.2014. 12:59 / Izvor: HRT
Poreznim povlasticama u Luksemburgu koristila se i tvrtka Walt Disney Co

Luksemburško ministarstvo financija u srijedu je priopćilo da je njegov sustav izdavanja odluka tvrtkama, u kojima se objašnjava kako će se poreznici odnositi prema njihovim transakcijama, sukladan međunarodnom i nacionalnom zakonodavstvu.

Među tvrtkama koje su u Luksemburgu sklopile ugovore, koji su im omogućili goleme porezne uštede, su i Walt Disney Co te Koch Industries, objavio je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

ICIJ je priopćio da su te dvije tvrtke provele složena restrukturiranja i između 2009. i 2013. preusmjerile više stotina milijuna dolara dobiti kroz podružnice u Luksemburgu, koje su plaćale porez po stopi manjoj od 1 posto, kao što su to radile i mnoge druge tvrtke. ICIJ je objasnio da je tvrtka Disney u Luksemburgu osnovala internu banku koja je zatim, uz visoke kamate, odobravala zajmove podružnicama u drugim zemljama, poput Francuske, čime se smanjivao njezin prihod podložan oporezivanju.

Luksemburško ministarstvo financija u srijedu je priopćilo da je njegov sustav izdavanja odluka tvrtkama, u kojima se objašnjava kako će se poreznici odnositi prema njihovim transakcijama, sukladan međunarodnom i nacionalnom zakonodavstvu. Napomenulo je da je način na koji su ti dokumenti dobiveni krajnje upitan. Tvrtke Disney i Koch priopćile su da djeluju u skladu sa zakonom i da se izvješćem ICIJ-a svjesno želi pozornost javnosti pogrešno usmjeriti, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU