EU

Britaniju očekuje ekonomski šok ako napusti Uniju

27.02.2016. 10:54 / Izvor: SRNA
Britaniju očekuje ekonomski šok ako napusti Uniju

Funta je dosegla najnižu vrijednost, pošto su nervozni investitori reagovali na neizvijesnost u vezi sa referendumom koji će biti održan 23. juna, na kome će se glasati o tome da li Britanija treba da ostane u sastavu EU.

Velika Britanija će doživjeti "duboki ekonomski šok" ukoliko birači odluče da napuste EU, rekao je jučer ministar finansija Džordž Ozborn.

Ozborn, koji se nalazi u Kini na sastanku Grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija, izjavio je za Bi-Bi-Si da nedavno slabljenje funte "podsjeća da ovo nije neka politička salonska igra".

Funta je dosegla najnižu vrijednost tokom perioda od sedam godina, pošto su nervozni investitori reagovali na neizvijesnost u vezi sa referendumom koji će biti održan 23. juna, na kome će se glasati o tome da li Britanija treba da ostane u sastavu EU.

Ozborn je naglasio da bi "napuštanje EU predstavljalo veliki ekonomski šok za Veliku Britaniju, za sve nas", prenosi AP.

Ovo upozorenje dolazi u trenutku objavljivanja izvještaja u listu "Fajnenšel tajms" o tome da će Ozborn pozvati lidere koji prisustvuju sastanku u Šangaju da se izjasne protiv izlaska Britanije iz Unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU