Turistička sezona za pamćenje, prihodi oko osam milijardi eura

15.07.2015. 09:26 / Izvor: N1
Turistička sezona za pamćenje, prihodi oko osam milijardi eura

Čim temperature u Hrvatskoj porastu nezaposlenost pada. Konobari, sobari i kuharice najtraženija su ljetna zanimanja. Sa svojom zaradom od ovog ljeta trebaju preživjeti do idućeg. Turistički djelatnici kažu da se može preživjeti do iduće sezone ako se normalno živi i ne troši na luksuz

Vrhunac turističke sezone samo što nije počeo, a turistički rezultati u Hrvatskoj već su primjetni. Rastu dolasci i noćenja, broj novozaposlenih, te ono najvažnije - prihodi.

Čim temperature u Hrvatskoj porastu nezaposlenost pada. Konobari, sobari i kuharice najtraženija su ljetna zanimanja. Sa svojom zaradom od ovog ljeta trebaju preživjeti do idućeg. Turistički djelatnici kažu da se može preživjeti do iduće sezone ako se normalno živi i ne troši na luksuz.

Sektor turizma trenutno zapošljava oko 177.000 ljudi.

''Ono što posebno veseli je ova brojka od 30.000 novozaspolenih, odnosno 30.000 ljudi koji su ponovno našli zaposlenje'', kaže ministar turizma Darko Lorencin.

U prvih šest mjeseci bilježi se sedam posto više turista, a špica sezone tek slijedi.

No, najvažnija turistička vijest stigla je iz HNB-a koji je potvrdio kako su turistički prihodi u prva tri mjeseca rasli za 14 posto što znači da bi mogli dostići rekordnih osam milijardi eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU