U Sloveniji raste zanimanje za europska sredstva mimo posredovanja države

28.08.2014. 11:07 / Izvor: Dnevnik
U Sloveniji raste zanimanje za europska sredstva mimo posredovanja države

U Sloveniji je među poduzećima i znanstvenim ustanovama sve više zanimanja za dobivanje sredstava iz europskih fondova na izravnim natječajima direktorata Europske komisije, bez posredovanja državne administracije

U Sloveniji je među poduzećima i znanstvenim ustanovama sve više zanimanja za dobivanje sredstava iz europskih fondova na izravnim natječajima direktorata Europske komisije, bez posredovanja državne administracije, piše u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Zanimanje za izravne prijave na europske natječaje se povećava jer je gospodarski razvoj zastao. S jedne strane, drugi su financijski izvori poput bankarskih kredita presahnuli zbog krize, a s druge je strane malo izgleda da će Slovenija uskoro biti spremna za novo korištenje sredstava koja su joj odobrena u financijskoj perspektivi 2013-2020. godine", rekao jer za list Beno Štern iz tvrtke Pro-Eco, koja slovenskim poduzećima pomaže u prijavama na takve izravne natječaje.

"Izravno prijavljivanje na natječaje Europske komisije je privlačno jer je postupak manje birokratski od postupaka za korištenje sredstava preko nacionalnih kvota", kazao je Štern čija je tvrtka ove godine nekim firmama već asistirala u izravnim prijavama za europska sredstva i sada čeka na rezultate.

"U novom financijskom razdoblju 2013-2020. Bruxelles će veću ulogu dati izravnim natječajima nego do sada jer je navodno ustanovio da su neke vlade, prvenstveno u zemljama južne i istočne Europe, vrlo slabo pripremljene na korištenje europskih sredstava", rekao je za "Dnevnik" Marko Jaklič s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, odličan poznavatelj sustava korištenja europskih sredstava.

List piše da je prijava iz Slovenije na izravne natječaje do sada bilo relativno malo, pa su tako na primjer u prijašnjem srednjoročnom razdoblju oko 60 milijuna eura na takvim natječajima dobili samo slovenski znanstveni institut "Jožef Stefan" i Sveučilište Ljubljana.

Preko izravnih natječaja u novoj će financijskoj perspektivi biti raspoloživa ogromna sredstva, no neke tvrtke i znanstvene ustanove od prijava odvraća i činjenica da se obično zahtijeva da se za takva sredstva konkurira u okviru međunarodnih konzorcija, navodi list.

Prema ocjenama poznavatelja političkih prilika u Sloveniji, aktualna promjena vlade i kritike Bruxellesa na račun triju strateških dokumenata koje je pripremila Slovenija za korištenje europskih sredstava koja su joj odobrena do 2020. godine dovest će do toga da će Slovenija sredstva koja su joj već odobrena za razdoblje 2013-2020. početi koristiti tek iduće godine.

Zato se može očekivati da će se interes slovenskih tvrtki za izravne natječaje i "preskakanje" redovnih natječaja putem nacionalne administracije povećavati iako to ne može biti "biljka spasa" za sve koji računaju na europske fondove jer je konkurencija na izravnim natječajima za ta sredstva izuzetno jaka, piše "Dnevnik".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU