EU / POLITIKA

U Sloveniji sve više ličnih bankrota

Broj ličnih bankrota u Sloveniji u velikom je porastu, o čemu svjedoči činjenica da je taj postupak u prvoj polovini 2013. započet nad 450 pojedinaca, dok se u prvih šest mjeseci ove godine ta brojka povećala na 2250.

01.09.2014. 08:48 / Izvor: Fena

Broj ličnih bankrota u Sloveniji u velikom je porastu, o čemu svjedoči činjenica da je taj postupak u prvoj polovini 2013. započet nad 450 pojedinaca, dok se u prvih šest mjeseci ove godine ta brojka povećala na 2250.

 Slovenski vrhovni sud procijenio je da bi slijedom takvog trenda ove godine lični stečaj mogao biti proveden protiv skoro 4000 osoba.

 Institut pokretanja ličnog bankrota, kao mogućnost za one koji ne vide drugog izlaza iz financijskih teškoća, zakonski je uveden krajem 2008., a u prvoj godini primjene zatražilo ga je 98 ljudi.

Lični bankrot može pokrenuti dužnik ili njegov vjerovnik, ali i radnik zaposlen u poduzeću koje mu duguje platu. U prvom slučaju, akontaciju troškova stečajnog postupka pokriva dužnik, a u druga dva početne troškove postupka snosi sud.

 Ukupni troškovi postupka iznose oko 2000 evra, a imovinom dužnika tokom postupka upravlja stečajni upravitelj sve do podmirenja duga.

 Za kontrolu je nadležan sud, a sva imovina dužnika ulazi u stečajnu masu, iz koje se namiruju vjerovnici. Iz stečajne mase izuzima se samo minimalna plata, umanjena za pokrivanje poreza i obveznih doprinosa za socijalno osiguranje, a dužnik se smatra samo ograničeno poslovno sposobnim dok se ne izvuče iz duga.

 U ličnom stečaju posljednjih se godina našlo i nekoliko istaknutih slovenskih preduzetnika i bivših političara.

 S porastom broja ličnih bankrota rastu i troškovi državnog budžeta jer procjene govore da će 2014. sudovi kao avans za otvaranje ličnih bankrota potrošiti čak 16 miliona evra, a ti se iznosi poslije vrlo rijetko mogu naplatiti od osoba u stečaju pa ostaju državnim troškom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU