Ulazak BiH u EU prilika za razvoj privrede i poboljšanje kvaliteta života

08.12.2020. 08:28 / Izvor: SRNA
Ulazak BiH u EU prilika za razvoj privrede i poboljšanje kvaliteta života

Ulazak u EU prilika je za razvoj privrede, a sredstvima iz fondova Unije podstiče se privredni rast, zapošljavanje.

Ulazak u EU prilika je za razvoj privrede, a sredstvima iz fondova Unije podstiče se privredni rast, zapošljavanje i poboljšava kvaliteta života stanovnika, istaknuto je u Mostaru na privrednom forumu "Ulazak Hrvatske u EU, uticaj na razvoj privrede - pozitivna iskustva primjenjiva u BiH".

Potpredsjednik Hrvatske privredne komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić istakao je da je Hrvatska od 2014. do 2020. godine ugovorila 11,1 milijardi eura iz Fondova EU, a neki od strateških, velikih projekata koji se sufinansirani tim sredstvima su i izgradnja Pelješkog mosta, sa 357 miliona eura i nadogradnja aerodroma u Dubrovniku, sa 95 miliona eura.

Kao glavne prednosti poslovanja na EU tržištu, on je naglasio bescarinsko poslovanje, smanjene troškove prekograničnog poslovanja i slobodu kretanja kapitala i radne snage, a kao prepreke je naveo nejednake troškove poslovanja zbog različitih poreskih sistema, nedostatak informisanosti o mogućnostima jedinstvenog EU tržišta i ograničeno pružanje prekograničnih usluga.

Na privrednom forumu, koji je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, njen predsjednik Vjekoslav Vuković rekao je da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH i da u ukupnom obimu razmjene s BiH učestvuje sa skoro 70 odsto.

Kada je riječ o tržištu EU, BiH najviše izvozi u Njemačku, a uvozi iz Hrvatske koja je i najznačajniji spoljnotrgovinski partner po obimu razmjene, dok je Srbija najznačajnije tržište iz Cefta regije, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

"Hrvatska privredna komora nam je znatno pomogla svojim iskustvima i prijedlozima kako pomoći turizmu u BiH, promovisati domaće proizvode, kako uspješno provesti digitalizaciju komore. Očito da između ove dvije komore i dvije prijateljske zemlje imamo mnogo toga za naučiti jedni od drugih, koristiti iskustva i nastojati ih što kvalitetnije primijeniti na tržištima ove dvije zemlje", poručio je Vuković.

Predsjednik Hrvatske privredne komore Luka Burilović rekao je da je put Hrvatske do članstva bio mukotrpan i dug, ali da je ulaskom u EU zemlja višestruko profitirala.

"Otvorilo nam se novo tržište, ukinule su se carinske barijere, dobili smo pristup EU fondovima, ali nismo izgubili stare veze i tradicionalna tržišta pa nam je BiH tako i dalje jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera - šesti najznačajniji partner po ukupnoj robnoj razmjeni i četvrti po izvozu", istakao je Burilović.

Govoreći o ulozi Hrvatske privredne komore u procesu ulaska Hrvatske u EU, on je rekao da su učestvovali u kreiranju bilateralnih pregovora o slobodnoj trgovini, te sporazuma o pojedinim privrednim granama, čime je ova komora direktno uticala na izmjene zakona koji su bili u interesu hrvatskih kompanija.

Na skupu se diskutovalo i o problemu odlaska radne snage na tržište EU, gdje su iz Hrvatske privredne komore naveli da provode projekat u vezi sa dualnim obrazovanje, s ciljem da što više mladih ostane u Hrvatskoj.

Ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić rekao je da će iseljavanja biti, sve dok je cijena rada na nivou EU veća nego u zemljama tranzicije, te dodao da je potrebno ulagati u tehnologiju, znanje i ljude, jer nema alternative. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU