Unatoč poduzetim mjerama Hrvatska i dalje u krizi

14.03.2014. 08:14 / Izvor: Fena
Unatoč poduzetim mjerama Hrvatska i dalje u krizi

Hrvatska je jedna od članica EU u kojoj se posljedice gospodarske krize snažno osjećaju, usprkos poduzetim mjerama za poticanje gospodarstva, reformi socijalnog sustava i drugim mjerama, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Hrvatska je jedna od članica Europske unije u kojoj se posljedice gospodarske krize snažno osjećaju, usprkos poduzetim mjerama za poticanje gospodarstva, reformi socijalnog sustava i drugim mjerama, izjavio je u četvrtak u Rimu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

"Unatoč svim poduzetim naporima u poboljšanju uvjeta za ulaganja u gospodarstvo, reformi socijalnog sustava, restrukturiranju duga prezaduženih kompanija kroz predstečajne nagodbe, restrukturiranju i privatizaciji trgovačkih društava u državnom vlasništvu, Hrvatska zasad nije uspjela znatnije povećati konkurentnost i ojačati izvoz kako bi se ubrzao gospodarski rast", kazao je Leko na konferenciji o krizi u EU i očuvanju temeljnih ljudskih prava "Za što se zalaže Europa: rast, zapošljavanje i prava: jeli EU dorasla zadaćama".

Podsjetio je da se Hrvatska nalazi u skupini država članica s makroekonomskom neravnotežom te da je upravo u tijeku donošenje rebalansa hrvatskog proračuna kako bi odgovorila na preporuke Europske komisije, ali na način kojim bi zadržala šanse za gospodarski rast.

"Vlada pokušava naći pravu mjeru u potezima usmjerenim ka smanjenju javne potrošnje i deficita proračuna i radi na drugim nužnim rezovima, kako bi mjere koje će biti poduzete u najmanjoj mogućoj mjeri utjecale na život i standard hrvatskih građana", pojasnio je predsjednik hrvatskog parlamenta.

Među problemima s kojima se suočava Hrvatska naveo je i visoku stopu nezaposlenosti mladih.

"Hrvatska ima i inače negativne demografske trendove te nezaposlenost mladih izravno utječe na smanjenje nataliteta kao i na činjenicu da će mnogi potražiti posao izvan hrvatskih granica i vjerojatno zasnovati obitelj negdje drugdje", rekao je Leko.

Istaknuo je nužnost razmjene najboljih praksi o načinima provedbe i razvoja smjernica politike zapošljavanja u državama članicama EU-a i ukazao na važnost razvijanja bolje usklađenosti između potreba tržišta rada i vještina mladih.

Leko je istaknuo značaj pune provedbe strategije Europa 2020. kao i što bržu primjenu mehanizama kao što je Jamstvo za mlade.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU