Uzlet prodaje automobila u Europi; snažan rast i u Hrvatskoj

16.06.2016. 13:44 / Izvor: HINA
Uzlet prodaje automobila u Europi; snažan rast i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci po podacima ACEA-e registrirano ukupno 19.579 novih automobila.

Prodaja automobila na europskim tržištima snažno je ubrzala u svibnju a i skok je ponovo zabilježila i Hrvatska, izvijestili su u četvrtak iz Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), predviđajući nastavak pozitivnog trenda u Europi i u predstojećem razdoblju.

U svibnju je u 27 zemalja Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1.288.200 novih automobila, što je 16 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestili su iz ACEA-e. To je najsnažniji rast od prošlogodišnjeg prosinca kada je prodaja poskočila 16,6 posto.

Među vodećim je tržištima najveći skok prodaje novih automobila zabilježila Italija, za 27,3 posto. Stope rasta više od 20 posto zabilježila je i Francuska, od 22,3 posto, te Španjolska, 20,9 posto. Njemačka zaostaje s rastom prodaje za 11,9 posto, a najslabiji je rast - od samo 2,5 posto - zabilježila Velika Britanija.

Hrvatska je također prema podacima ACEA-e u svibnju zabilježila snažan skok prodaje, za 22,1 posto, uz registriranih 5.996 novih automobila. Time je nastavljen snažan tempo rasta prodaje iz prethodnog mjeseca kada je njihov broj na godšnjoj razini poskočio za čak 27,2 posto, najsnažnije od siječnja 2014. kada je udruženje počelo bilježiti podatke za Hrvatsku.

Snažan rast i u prvih pet mjeseci 2016.

I podaci za razdoblje od siječnja do svibnju pokazuju snažan rast prodaje automobila u 27 zemalja EU (bez Malte), za 9,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Registrirano je ukupno 6,4 milijuna novih automobila, izvijestila je ACEA.

Među velikim su tržištima Italija, Španjolska i Francuska zabilježile dvoznamenkaste stope rasta prodaje, za 20,5 odnosno 12,5 i 10,5 posto. Njemačka i Velika Britanija kliznule su ispod te granice, uz stope rasta prodaje automobila za 6,8 odnosno 4,1 posto.

U Hrvatskoj je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci po podacima ACEA-e registrirano ukupno 19.579 novih automobila, 17,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Iz ACEA-e napominju da nastavak pozitivnog trenda u EU očekuju i u predstojećem razdoblju. Tako je čelnik ACEA-e Dieter Zetsche početkom lipnja više nego udvostručio procjenu ovogodišnjeg rasta europskog tržišta, s dva na pet posto.

Upozorio je ipak da je Europa još uvijek daleko od pretkriznih razina kada se godišnje prodavalo 15,5 milijuna novih automobila. "Trebaju nam politički partneri koji će ustrajati u obrani načela slobodne trgovine i odlučno štititi pozitivan zamah naše industrije", kazao je Zetsche na svečanosti obilježavanja 25-godišnjice udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU