EU / EKONOMIJA

Vatrogasci u EU će biti plaćeni i kada su kod kuće u pripravnosti

Vatrgoasci u Evropskoj uniji će ubuduće, po svemu sudeći, biti plaćeni i za vrijeme kada su u pripravnosti kod kuće, prenosi BBC.

22.02.2018. 09:55 / Izvor: Fena

Vatrgoasci u Evropskoj uniji će ubuduće, po svemu sudeći, biti plaćeni i za vrijeme kada su u pripravnosti kod kuće, prenosi BBC. Naime, Evropski sud pravde je presudio u slučaju belgijskog vatrogasca koji je tražio da bude plaćen i u period kada je kući ali ima obavezu da se odazove na poziv, u njegovu korist.

Vatrogasac dobrovoljac Rudy Matzak je dobio dozvolu da bude kući dok je u pripravnosti, ali mora biti spreman za reakciju u roku od osam minuta. Evropski sud je odlučio da se u tom slučaju radi o radnoj obavezi, odnosno radnom vremenu za koje mora biti plaćen. Presuda bi mogla biti važna i za druga slična zanimanja.

Sud smatra da je Matzak, faktički "na poslu" jer je vrijeme reakcije prekratko da bi se mogao "posvetti ličnim i društvenim interesima". Zaključeno je da se on ne samo mora javiti na poziv nego mora  otići na mjesto požara, što znači da se od njega zahtjeva "fizičko prisustvo", a ne samo javljanje ili mogućnos t kontakta. Slučaj je prvi put došao na sud 2009. godine, a na ECJ je došao 2015. godine.

PODIJELI:

TAGOVI:

#EU

#EJC

#vatrogasci

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU