EU

Većina Francuza misli da nemaju nikakve koristi od EU

20.05.2014. 13:52 / Izvor: HINA
Većina Francuza misli da nemaju nikakve koristi od EU

​Manje od 40 posto Francuza misli da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji ali golema većina odobrava pripadnost eurozoni, po dvjema anketama objavljenim u ponedjeljak, nekoliko dana prije europskih izbora.

Manje od 40 posto Francuza misli da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji ali golema većina odobrava pripadnost eurozoni, po dvjema anketama objavljenim u ponedjeljak, nekoliko dana prije europskih izbora.

Po anketi objavljenoj u dnevniku Le Parisien, 38 posto ispitanika misli da Francuska ima koristi od članstva u EU-u, 27 posto misli suprotno a trećina (35 posto) je neutralna.

Po drugoj anketi objavljenoj u dnevniku Le Monde, 39 posto Francuza smatra da je članstvo u EU-u "dobra stvar", 39 posto drži da "nije ni dobra ni loša" a 22 posto da je "loša stvar".

Usprkos kritikama kojima je izložena u političkim raspravama, pripadnost Francuske eurozoni ipak podupire velika većina građana, po tim dvjema anketama.

Po anketi Le Parisiena, tu pripadnost odobrava 73 posto Francuza, što je ipak u padu za osam bodova u odnosu na prethodnu anketu koju je isti institut za ispitivanje javnog mišljenja (Harris Interactive) 2012. proveo za druga francuska glasila.

Anketa Le Mondea pokazuje usto da 73 posto građana želi da "Francuska ostane u eurozoni u narednom razdoblju" a 27 posto zagovara izlazak iz eurozone i povratak franka. Većina (56 posto) se pak slaže s idejom da "općenito, euro donosi Francuskoj više teškoća nego prednosti" a 44 posto misli suprotno.

Po ovoj potonjoj anketi, većina Francuza se osjeća "više Francuzima nego Europljanima" i skloni su jačanju autonomije u odlučivanju, pa i na štetu Europske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU