Velika korupcijska afera potresa Njemačku: Zastupnici zarađivali na maskama

07.03.2021. 07:18 / Izvor: Avaz.ba
Velika korupcijska afera potresa Njemačku: Zastupnici zarađivali na maskama

Parlamentarci zgrnuli više stotina hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski.

Više zastupnika njemačkih demokršćana osumnjičeno je da su zgrtali stotine hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski pojedinih firmi.

Jednom od njih je ukinut imunitet.

Afera dolazi pola godine uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj i mogla bi poljuljati prednost koju ispitivanjima daju demokršćanskoj Uniji CDU/CSU.

U petak se zastupnik bavarskog CSU-a Georg Nislajn (Georg Nüßlein) povukao s funkcije potpredsjednika zastupničkog kluba i obznanio da se na idućim izborima neće kandidirati, javlja "Deutsche Welle".

On je pod sumnjom da je uzeo 660.000 eura od jedne konsultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne narudžbe.

Prošle sedmice je Državno tužilaštvo u Minhenu saopćilo kako postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Sprovedene su racije na trinaest lokacija u Njemačkoj i Lihtenštajnu.

Prema pisanju medija, Nislajn je za nabavku maski jedne firme lobirao u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravstva, kao i u saveznom ministarstvu unutarnjih poslova.

Sva tri ministarstva vode demokršćani.

"Der Spiegel" piše da je Nislajn o nabavci maski direktno razgovarao s ministrom zdravlja Jensom Španom (Spahn).

U ministarstvu su za taj list rekli da su na početku pandemije "brojni zastupnici" ukazivali ministarstvu gdje se može nabaviti zaštitna oprema. To je tada rađeno po propisima, tvrdi se u odgovoru.

Prethodno su zastupnici Bundestaga jednoglasno ukinuli Nislajnov zastupnički imunitet.

"Uzimanje novca za opremu, koja služi u borbi protiv pandemije, nailazi na "potpuno nerazumijevanje" i "odlučno se osuđuje", saopćili su šefovi zastupničkog kluba kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Pod sumnjom je i zastupnik CDU-a Nikolas Lebel (Löbel).

On je, prema pisanju tabloida "Bild", zaradio 250.000 eura, zahtijevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im osigurao državnu nabavku.

"Der Spiegel" piše kako postoji sumnja i na druge demokršćanske zastupnike, prenosi DW.

Korupcijska afera je upalila alarme u centrali stranke u Berlinu.

"Nalazim da je duboko nedostojno da se parlamentarci bogate na nabavci maski u najtežoj krizi od Drugog svjetskog rata.", napisao je generalni sekretar CDU Paul Cimjak (Ziemiak) na Twitteru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU