EU/ REGIJA

Vlada Hrvatske prihvatila plan ispunjavanja preporuka EK-a

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Plan provedbe specifičnih preporuka za države članice EU-a u 2014. godini u vezi sudjelovanja Hrvatske u europskom semestru.

31.07.2014. 13:30 / Izvor: HRT

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Plan provedbe specifičnih preporuka za države članice EU-a u 2014. godini u vezi sudjelovanja Hrvatske u europskom semestru.

Plan je uslijedio nakon što je Vlada poslala Bruxellesu mjere za suzbijanje prekomjernog deficita, a potom je iz Europske komisije (EK) stiglo osam ključnih preporuka za bržu provedbu reformi.

Usvojeni plan odgovor je na te preporuke, a potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić kaže da je osam EK-ovih preporuka ujedno osam ključnih poglavlja Plana.

To su održivije javne financije, održivost mirovinskog sustava i sustava zdravstva, iskorištavanje potencijala tržišta rada i zapošljavanje, učinkovita socijalna zaštita i jačanje poslovnog okruženja, "mudrija" uključenost države u gospodarstvo u upravljanju imovinom i javnim poduzećima, transparentnost sustava i borba protiv korupcije te mjere za rješavanje nelikvidnosti i razduživanje.

Posebno područje je očuvanje stabilnosti bankarskog sustava, gdje će Vladi, po Grčićevim riječima, pomoći Hrvatska narodna banka.

Pod prvom preporukom, 'održive javne financije', zacrtane su izmjene Zakona o fiskalnoj odgovornosti za rujan 2014. te reorganizacija Porezne uprave do kraja godine. Do kraja 2015. zacrtano je donošenje zakona o porezu na nekretnine, a poreza na kamatu od štednje nema u dokumentu.

U drugoj preporuci, 'održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava', zacrtan je plan smanjenja mogućnosti za rano umirovljenje i ubrzanje integracije mirovina po posebnim propisima u opći mirovinski sustav. Za prosinac je najavljen i novi zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Pod trećom mjerom, 'smanjenje nezaposlenosti', najavljen je monitoring provedbe novog Zakona o radu te restrukturiranje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Preporuka je i izraditi plan za suzbijanje rada na crno.

U preporuci 'poboljšanje poslovnog okruženja' navode se ciljevi smanjenja administrativnih zahtjeva, što uključuje dugo očekivani plan uspostavljanja zajedničkog sustava zemljišnih knjiga i katastra za cijelu RH do listopada 2015. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU