EU/ EKONOMIJA

Vlada RH dodijelila 11 milijuna maraka BiH u borbi protiv koronavirusa

Sredstva su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

10.04.2020. 10:12 / Izvor: Fena

Vlada Republike Hrvatske dodijelila je 43 milijuna kuna (oko 11 milijuna maraka) za poticaj zdravstva za suzbijanje epidemije bolesti covid-19 u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se sredstva dodjeljuju za suzbijanje bolesti covid-19 te podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Sredstva su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Ministarstvo zdravstva navedena sredstva doznačit će sukcesivno dok će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske navedena sredstva doznačiti jednokratno tijekom 2020. godine zdravstvenim ustanovama

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je da se ova odluka donijela u razgovoru i dogovoru s ravnateljima bolnica u BiH, a hrvatski premijer Plenković naglasio je da na ovaj način Hrvatska pokazuje solidarnost i podršku.

"Hrvati žive duž granice od tisuću kilometara koju imamo s BiH i pomažući njima pomažemo ustvari sebi. Mi smo, kako uvijek govorimo, jedan nedjeljiv narod i u ovom trenutku zajedno s ustanovama koje su nam iskazale svoje potrebe, sukladno situaciji na terenu, a prije svega sukladno mogućnosti koje one imaju, mi smo odlučili pomoći", rekao je Milas.

Vlada RH je sredstva za pomoć Bosni i Hercegovini osigurala kroz preraspodjelu sredstava planiranih u proračunu za 2020. godinu, radi saniranja posljedica epidemije koronavirusa, u okviru koje je za tu namjenu ukupno osigurano 2,1 milijarda kuna (oko 550 milijuna maraka).

"Gotovo 90 posto preraspodijeljenih sredstava, odnosno 1,87 milijardi kuna, namijenjeno je za provedbu mjere očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane epidemijom koronavirusom narušena gospodarska aktivnost", kazao je hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU