ZA OCD-ove sa Z. Balkana i Turske grantovi od 13,5 miliona eura

30.06.2014. 14:20 / Izvor: eKapija.ba
ZA OCD-ove sa Z. Balkana i Turske grantovi od 13,5 miliona eura

Evropska unija poziva na podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu operativnih grantova mrežama organizacija civilnog društva u zemljama proširenja koji će iznositi 13.500.000 eura.

Evropska unija je raspisala poziv za podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu operativnih grantova mrežama organizacija civilnog društva u zemljama proširenja. Ukupan indikativni iznos dostupan kroz ovaj poziv iznosi 13.500.000 eura.

Svrha programa je postići “dinamičnije civilno društvo koje aktivno učestvuje u javnoj debati o demokratiji, ljudskim pravima, socijalnoj inkluziji i vladavini prava, i koje ima kapacitete da utiče na procese donošenja politika djelovanja i odlučivanja“.

Cilj poziva na podnošenje projektnih prijedloga jeste da se to postigne putem promocije umrežavanja i formiranja krovnih organizacija, mreža i drugih organizacija civilnog društva, koje djeluju u svim zemljama proširenja i predstavljaju interese članica organizacija civilnog društva na regionalnom nivou, tako što će im dodijeliti operativni grant. Ovo ne vrijedi za organizacije koje su zaključile Okvirni partnerski sporazum sa Generalnom direkcijom za proširenje, za period 2012.-2016.

Organizacije koje žele aplicirati moraju biti aktivne na regionalnom nivou (imati aktivnosti i članove u najmanje četri zemlje-korisnice IPA fondova). Nacionalne organizacije civilnog društva nisu ciljane ovim programom. Svrha operativnog granta jeste pružiti finansijsku podršku za funkcionisanje nekog tijela u njegovoj ključnoj aktivnosti – tokom perioda koji je ekvivalentan njegovoj obračunskoj godini – kako bi provodilo određenu grupu aktivnosti, navode iz Delegacije EU u BiH. 

Operativni grantovi bit će dodijeljeni postojećim organizacijama i udruženjima organizacija civilnog društva koje su već aktivne u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Rok za prijavu projektnih prijedloga je 22.9. 2014.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU