Mnogima omiljena

Jesenja namirnica koja snižava pritisak, smanjuje rizik od bolesti srca i jača imunitet

21.01.2021. 13:01 / Izvor: N1
bundeva

Bundeva je mnogima jedna od omiljenih jesenjih namirnica, a osim odličnog ukusa, ima i brojne zdravstvene prednosti.

Bundeva je mnogima jedna od omiljenih jesenjih namirnica, a osim odličnog ukusa, ima i brojne zdravstvene prednosti.

Kako objašnjavaju nutricionisti, bundeva je bogata hranljivim materijama kao što su vitamin A, vitamin C, kalijum, vlakna i beta-karoten. Ovi hranljivi sastojci imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tijela na nekoliko načina, piše „Healthline“.

Zdravija i ljepša koža

Prije svega, ljudi koji redovno konzumiraju ovu namirnicu imaće zdraviju kožu.

Razlog za to je velika količina beta-karotena, koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A i tako pomaže u zaštiti ćelija kože od oštećenja štetnim UV zracima.

Takođe, vitamin C je odličan kada je u pitanju hidratacija kože, ali i stimuliše stvaranje kolagena, koji kožu čini ljepšom, elastičnijom i sjajnijom.

Jačanje imuniteta

Isto tako, dijetetičari objašnjavaju kako je bundeva odlična kada je u pitanju jačanje našeg imuniteta.

Mnoga istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ove namirnice doprinosi većoj otpornosti našeg organizma i samim tim ćemo ređe biti bolesni.

Manji rizik od bolesti srca i krvnih sudova

Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma u ​​bundevi, redovna konzumacija dovodi do sniženja krvnog pritiska i smanjenja rizika od srčanih oboljenja.

Pored toga, ova ukusna i zdrava hrana sadrži i antioksidante za koje je dokazano da pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu i smanjenju rizika od hroničnih bolesti, prenosi Index.hr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza