EU / EKONOMIJA

Zapadni Balkan na listi za humanitarnu pomoć

Evropska komisija usvojila je godišnji humanitarni budžet za 2021. godinu od 1,4 milijardi eura.

01.02.2021. 11:38 / Izvor: SRNA

Evropska komisija usvojila je godišnji humanitarni budžet za 2021. godinu od 1,4 milijardi eura, uključujući 28 miliona eura za finansiranje projekata povodom kriza u Ukrajini, zapadnom Balkanu i na Kavkazu, saopšteno je u Briselu.

Ovo predstavlja povećanje budžeta za više od 60 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim iznosom od 900 miliona eura, navodi se u saopštenju.

Komesar za krizni menadžment Janez Lenarčič izjavio je da humanitarne potrebe rastu širom svijeta i da će povećani budžet omogućiti da EU i dalje ima vodeću globalnu ulogu u odgovorima na nove i postojeće krize.

"Humanitarna pomoć spasava živote. Ipak, jaz između finansijskih resursa koje daju donatori i brzo rastućih humanitarnh potreba u 2021. se povećava", rekao je Lenarčič i naglasio da je potrebno da više međunarodnih partnera popune taj prostor.

On je posebno ukazao na pandemiju virusa korona, koja pogađa sve.

Africi je namijenjeno 505 miliona eura, Bliskom istoku i Turskoj 385 miliona, a 180 miliona eura humanitarne pomoći ići će najosjetljivijim populacijama u Aziji i Latinskoj Americi.

Uz 28 miliona eura za projekte u Ukrajini, zapadnom Balkanu i na Kavkazu, preostala 302 miliona biće korištena za nepredvidljive humanitarne krize ili iznenadne vrhunce postojećih kriza. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU