Alexander Platzer preuzeo dužnost zapovjednika EUFOR-a

NATO

Alexander Platzer preuzeo dužnost zapovjednika EUFOR-a

Generalmajor Alexander Platzer novi je zapovjednik misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a na tom mjestu naslijedio je generalmajora Reinharda Trischaka.

15.01.2021. 08:36 / Izvor: Fena

Generalmajor Alexander Platzer novi je zapovjednik misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a na tom mjestu naslijedio je generalmajora Reinharda Trischaka.

Svečana primopredaja dužnosti obavljena je danas u Bazi Butmir.

Platzer je izrazio zadovoljstvo preuzimanjem dužnosti te poručio da je EUFOR strateško sredstvo Evropske unije i da ima stabilizirajući utjecaj na region.

"Velika mi je čast preuzeti zapovijedanje vojnim elementom Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Još mnogo toga ima za uraditi i unaprijed se radujem suočavanju s izazovima i kompleksnim pitanjima koja me očekuju pri izvršavanju mandata koje nam je dalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija", rekao je Platzer.

Najavio je da će EUFOR pod njegovom komandom zadržati bliske veze s institucijama u BiH koje pružaju sigurnost, a naročito s Oružanim snagama BiH kako bi se obezbijedilo sigurno i stabilno okruženja za sve.

"Tijesno ću surađivati sa vlastima BiH kako bi se napredovalo do prihvatljivog krajnjeg stanja sukladno mandatu Vijeća sigurnosti UN. Generalmajor Reinhard Trischak je postavio visoke standarde u saradnji s domaćim i međunarodnim političarima, a ja ću dati sve od sebe da nadogradim odlične rezultate mojih prethodnika i nastavim s naporima da se postigne prihvatljivo konačno stanje situacije u okviru našeg mandata i olakša put BiH ka integraciji u Evropsku uniju", poručio je Platzer.

Odlazeći zapovjednik EUFOR-a Trischak je naglasio da su uprkos izazovima i teškoćama postignuti zacrtani ciljevi.

"Moj cilj je bio pružiti podršku u provođenju sveobuhvatne strategije EU za BiH, osigurati sigurno i stabilno okruženje i nastaviti izvoditi kombinovanu i kolektivnu obuku, te vježbe sa Oružanim snagama BiH", rekao je Trischak.

Poručio je da su Oružane snage BiH jedna od instutucija koja uživa najviše povjerenje u državi.

Trischak je EUFOR u BiH vodio od juna 2019. godine i bio zadužen za neprekidnu potporu operacije sigurnom i stabilnom okruženju u BiH. Pod njegovim rukovođenjem EUFOR-ova operacija Althea je u decembru 2019. obilježila 15 godina suradnje u osiguranju stabilnosti, sigurnosti i napretka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO