EU / NATO

Mijatović: Raspisati referendum na nivou BiH u vezi s ulaskom u NATO-savez

28.02.2022. 12:28 / Izvor: Fena
NATO

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Vojin Mijatović smatra da je potrebno raspisati referendum u vezi s ulaskom Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-saveza.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Vojin Mijatović smatra da je potrebno raspisati referendum u vezi s ulaskom Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-saveza. 

"Svi pretpostavljamo šta će se događati, neke su pretpostavke osnovane, neke nisu. Mir nema cijenu, ali to mnogima u BiH nije jasno", objavio je Mijatović na svojoj Facebook stranici.

On navodi da više nema vremena za čekanje, niti za političko nadmudrivanje.

Mijatović ističe kako je potrebno raspisati referendum na nivou države u vezi s ulaskom Bosne i Hercegovine u NATO-savez, te hitno otvoriti pregovore sa opozicijom u Republici Srpskoj i stvoriti široki front za mir u Bosni i Hercegovini.

"Potrebno je zajedno sa opozicijom iz Republike Srpske formirati ekspertske vlade nacionalnog spasa na nivou oba entiteta i na nivou države i odmah tražiti od Evropske unije  prijem po hitnom postupku u članstvo BiH u Evropskoj uniji", potcrtava Mijatović.

Kako nadalje navodi, bez obzira na različita politička viđenja, neophodan je dogovor poliitičkih stranaka koje čine opoziciju u Republici Srpskoj, "jer za razliku od Dodika oni nisu spremni da žrtvuju mir u Bosni i Hercegovini".

"Evropska unija se mora odlučiti oko prijema po hitnom postupku BiH u članstvo ukoliko ne žele sukob na svojim granicama po Ukrajinskom scenariju", upozorava Mijatović.

Istovremeno, smatra kako treba ponuditi da upravo Bosna i Hercegovina bude domaćin mirovnih pregovora između Ruske Federacija i Ukrajine, "kao prilika za mir i kao zemlja koja je pretrpela agresiju".

"Koliko god ova kriza izgledala tragično, u isto vreme je ovo velika prilika za našu zemlju kao i za Evropsku uniju i za mir", poručio je Mijatović, koji se zalaže za uspostavljanje fronta za mir u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU