EU / NATO

Aleksandar Popov: Pristupanjem EU i NATO otvaraju se vrata brojnih mogućnosti i benefita za građane

03.02.2021. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Aleksandar Popov: Pristupanjem EU i NATO otvaraju se vrata brojnih mogućnosti i benefita za građane

Da li se države samo deklarativno izjašnjavaju da žele biti dio EU, a u praksi je to drugačije? Šta je želja građana BiH, ali i Srbije?

Koliko je realno nadati se pristupu NATO-u i Evropskoj uniji u skorijoj budućnosti, da li se države samo deklarativno izjašnjavaju da žele biti dio EU, a u praksi je to drugačije? Šta je želja građana BiH, ali i Srbije? Šta članstvo znači za ekonomiju i privredu? 

O svemu ovome, ali i o stanju unutar same Evropske zajednice, Brexitu, razgovarali smo sa Aleksandrom Popovom, direktorom Centra za regionalizam iz Novog Sada. 

Popov smatra da bi punopravno članstvo EU i NATO-u zemljama donijelo brojne benefite, a što je još važnije - psihološko rasterećenje građana, da nisu izopćeni i da su dio jedne velike evropske porodice. 

Inače, za one koji nisu upoznati, aprila 1995. godine grupa od 38 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije uspjela je, preko planine Igman, da se probije do opkoljenog Sarajeva, u namjeri da svojim dolaskom iskaže podršku njegovim stanovnicima. Željeli su demonstrirati građansku solidarnost, prkos i otpor ratu i politici razaranja.

Među njima je bio i Aleksandar Popov, naš sagovornik.

Pogledajte cijeli intervju: 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU