EU / NATO

Članstvo naše zemlje u NATO-u olakšalo bi rad naučnika i istraživača

26.01.2021. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Članstvo naše zemlje u NATO-u olakšalo bi rad naučnika i istraživača

Bosna i Hercegovina iako još uvijek nije članica NATO-a istraživači i stručnjaci iz BiH od 2007. godine učestvuje u NATO SPS programu koji je okosnica djelovanja NATO-a u oblasti nauke i istraživanja.

Bosna i Hercegovina iako još uvijek nije članica NATO-a istraživači i stručnjaci iz BiH od 2007. godine učestvuje u NATO SPS programu koji je okosnica djelovanja NATO-a u oblasti nauke i istraživanja.

Kroz program se finansiraju višegodišnji istraživački projekti, oprema, konferencije/radionice, stipendije za mlade istraživače i sl. NATO SPS Program promovira dijalog i saradnju između zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja kroz istraživačke i inovacijske projekte, te razmjenu iskustava.

Kroz program se nudi finansiranje, ali i stručno savjetovanje, te podrška aktivnostima vezanim za pitanja sigurnosti koja odgovaraju strateškim ciljevima NATO-a.

"Na Univerzitetu u Sarajevu aktivna su dva projekta, jedan od njih se implementira na Prirodno-matematičkom fakultetu, a drugi na Elektrotehničkom fakultetu. Jedan projekat završen je 2019. godine, dok je početkom 2021. godine završena i jedna prijava na otvoreni poziv za SPS program. Pretpostavka je da bi članstvo naše zemlje u NATO-u dovelo do veće promocije mogućnosti za istraživačku saradnju pod okriljem SPS programa, te značajnijeg učešća bh. istraživača u ovom programu", rekao je za portal Akta.ba prof. dr. Mirza Dautbašić, prorektora za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu.

Ulaganja u u nauku i naučnoistraživački rad u našoj zemlji su nažalost minimalna zbog toga međunarodne organizacije i njihovi fondovi predstavljaju jedan od značajnih izvora za finansiranje nauke i istraživačkih projekata u BiH.

"Univerzitet u Sarajevu prepoznaje značaj učešća u istraživačkim projektima, te stoga ulažemo napore i poduzimamo mjere da naši instituti, fakulteti i akademije „povuku“ što više sredstava kako iz međunarodnih fondova, tako i iz domaćih fondova koji su nam na raspolaganju. Što se tiče ovog konkretnog programa NATO-a, UNSA bilježi učešće u njemu sa tri istraživačka projekta u ukupnoj vrijednosti od preko 500.000,00 KM, a što je svakako značajan doprinos istraživačkim aktivnostima na UNSA", istakao je Dautbašić.

Projekti koje provodi NATO za naučnicima daju i priliku za saradnju sa istraživačkim institucijama u regionu i Evropi. Za aktuelna istraživanja su potrebna sredstva, oprema te saradnja sa istraživačima iz cijelog svijeta.

"Posebno je u kontekstu stvaranja povoljnih uslova za naučnoistraživačku djelatnost značajno napomenuti mogućnosti za osnivanje i/ili opremanje laboratorija i uspostavljanje njihove saradnje sa regionalnim, evropskim ili svjetskim laboratorijama koje se bave određenim oblastima, kao i mogućnost finansiranja rada mladih istraživača", naglasio je prorektor za naučnoistraživački rad.

Na Univerzitetu u Sarajevu su u 2020. godini pokrenuta dva NATO projekta:

  • OFICeR – Optimizing Fuel Cell Catalyst Stability upon Integration with Reforming –  projekat kroz koji je pokrenuto formiranje i opremanje laboratorije za elektrohemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA;
  • QUANTUM5 – Application of Quantum Cybersecurity in 5G Networks – projekat koji će biti implementiran na Elektrotehničkom fakultetu UNSA i koji za cilj ima ispitati adaptivne načine organizacije mreže i upravljanja mrežom kroz osiguranje visokog stepena kvalitete mrežne usluge, te kontinuirano pružanje informacijsko-teorijskih nivoa sigurnosti koje osigurava kvantna tehnologija.

U 2019 godini je završen program MORUS - Unmanned System for Maritime Security and Environmental Monitoring, kroz koji je razvijen heterogeni autonomni sistem koji u morskom okruženju može samostalno obavljati različite zadatke. Ovaj program je implementiran na Elektrotehničkim fakultetu.

Početkom 2021. godine, Građevinski fakultet UNSA učestvovao je u pripremi aplikacije za projekat koji bi se, ukoliko bude odobren, trebao baviti istraživanjem geodinamike i seizmike u BiH u cilju predviđanja zemljotresa.

"Univerzitet u Sarajevu sa svojih 30 organizacionih jedinica predstavlja značajan potencijal za saradnju u okviru svih međunarodnih fondova i specijaliziranih međunarodnih i državnih organizacija ili institucija, tako da je jedan od naših prioriteta intenzivirati aktivnosti na ovom polju i povećati broj projekata u kojima učestvujemo, kako u drugim, tako zasigurno i u NATO-vom programu Nauka za mir i sigurnost", zaključio je profesor Mirza Dautbašić.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU