Gupta: Potpisivanjem ANP-a BiH dobila veliki međunarodni kredibilitet kod NATO-a

26.10.2020. 11:58 / Izvor: Akta.ba
Gupta: Potpisivanjem ANP-a BiH dobila veliki međunarodni kredibilitet kod NATO-a

Potpis ANP-a (Godišnji nacionalni plan) od strane Predsjedništva BiH bio je historijski iskorak kada su u pitanju vanjskopolitički ciljevi BiH.

Potpis ANP-a (Godišnji nacionalni plan) od strane Predsjedništva BiH bio je historijski iskorak kada su u pitanju vanjskopolitički ciljevi BiH, jer je omogućen nastavak procesa priključivanja BiH u NATO.

Ovim korakom BiH je došla u fazu približavanja BiH NATO-u i to je tačka poslije koje je sve ostalo kako kažu posao državne birokratije - politike. Stručnjaci iz ove oblasti kažu da nema presedana po kojem bi se sada mogao skrojiti specijalni paket za BiH i sve ukazuje na zaključak da je napravljen politički dogovor koji predstavlja zeleno svjetlo za ANP.

Predsjednica Atlantskog vijeća BiH i profesorica na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, Dijana Gupta u razgovoru za Akta.ba govorila je o budućim koracima BiH na NATO putu, onome što nas u istome koči ali i o onome što smo do sada uradili.

Potvrdila je da je potpis ANP-a historijski iskorak kada su u pitanju vanjskopolitički ciljevi BiH.

"BiH je doživjela najjači iskorak i poltički zaokret poslije Daytonskog sporazuma. Ovo je sada prva faza poslije koje idu naredni koraci, koji će se koordinirati između NATO-a i BiH. Svakako će tu biti jos pitanja i uvjeta koje će BiH morati završiti. To uključuje dijalog. NATO je savršen, najjači vojno-politički savez na svijetu i vrlo je konkretan kada je u pitanju saradnja. Oni jako cijene i poštuju partnerstva. Mi smo zemlja partner i mislim da smo potpisivanjem ANP-a dobili veliki međunarodni kredibilitet kod NATO-a, kao i kod naših saveznika koju podupiru put BiH u NATO i EU. Da, mi smo na neki način odblokirali državu i izvodimo je iz stagnacije. Predsjedništvo BiH je imalo ključnu ulogu u tome”, pojasnila je Gupta.

ODGOVORNOST NA INSTITUCIJAMA

Kada je nastavak rada na putu u NATO Gupta kaže da je puno posla pred svima nama. Prva odgovornost je na politici odnosno institucijama. Kao drugu bitnu stavku navela je neophodnu uknjižbu ostatka neperspektivne vojne imovine, lokacija i kasarni i druge takve imovine.

"Sve su ovo ovo koraci na kojima se sada treba raditi. Potrebno je početi reforme iz oblasti sigurnosti, ekonomije, jačanje institucija, vladavina prava, reforme pravosuđa, obrazovanja, ekonomije. Modernizacija oružanih snaga, koje su napravile dobre reforme uz pomoć NATO-a kroz razne obuke, usavršavanje, vježbe, edukacije i slično, dobar su pokazatelj kako se treba raditi na sporvedbi reformi”, kaže Gupta.

Program reformi kako ona kaže čini se kompleksnom zadaćom, ali BiH u biti šalje jedan presjek o stanju u državi na neki način cv države.

Pojašnjava da je ovdje bitno naglasiti da sve te reforme na prvome mjestu uključuju bolji standard i život građana.

"Mi ćemo praktično početi koračati velikim koracima da bi mogli graditi partnerske odnose i biti članovi najvećih saveza kao što su NATO i EU. To je put u društvo uređenih demokracija , sigurnosti, ljudskih prava ekonomije, stabilnosti i sve ono što je potrebno jednoj državi u 21. Stoljeću da bi bila sigurna i stabilna. Mi time otvaramo i novo poglavlje budućeg prospariteta i napredka države”, kaže ona.

Po njenom mišljenju mi smo apsolutno privilegovana država kada NATO u nama vidio partnera i kada nam je poslao prošlog decembra  upit za izradu prvog godišnje nacionalno plana."

"NATO visoko cijeni da smo poslali pozitivan odgovor u Brisel.  Moram spomenuti da nam je NATO misija u BiH sve vrijeme velika podrška kako u ljudskim resursima, tako i tehničkim, materijalnim, edukativnim itd. resursima. NATO je jedan veliki iskren partner koji je dao maksimalnu asistenciju i podršku kada su u pitanju naše oružane snage BiH. Naši vojnici i policija odlaze u mirovne misije što pri NATO-u, što pri UN-u i vrlo smo ponosni zbog toga, cilj je svakako unaprijediti i obučiti kadrove za tako časne misije i zadatke. BiH će ostati predana i NATO vrijednostima i aktivno sarađivati sa NATO H.Q. štabom u Sarajevu kao i sa NATO-om u Briselu. NATO H.Q. štab u Sarajevo na čelu sa komandantom brigadnim generalom nj.e. Wiliamom J. Edwardsom  će nam biti na dispoziciji za saradnju i sva pitanja kada su u pitanju NATO procesi u BiH u cilju unapređenja kvalitete procesa”, govori Gupta.

S obzirom na vanredne okolnosti i situaciju koja je izazvana pandemijom Covida 19 puno toga je trenutno u stagnaciji. Ono što nam predstoji jeste da politika počne provoditi ono što slijedi iz potpisanih dokumenata 2009. MAP-a, 2010. Talinskog sporazuma i 2019. izrade prvog godišnjeg nacionalnog programa. Gupta kaže da se sada trebaju uključiti eksperti iz raznih oblasti u radne grupe i napraviti optimalni i racionalni prvi godišnji nacionalni plan.

UKNJIŽBA IMOVINE VELIKI KORAK

Na pitanje koja su to pitanja i uslovi koje još nismo završili, Gupta je kazala da je uknjižba vojne imovine u Republici Srpskoj jedan od ključnih koraka ka dalje.

"Nismo završili uknjižbu vojne imovine u Republici Srpskoj. Uknjižena je samo jedna lokacija i to u Han Pijesku presudom Ustavnog suda BiH. Bit će tu potrebno još dijaloga i kompromisa. Vidjeli smo da i građani u RS-u  trebaju mir, stabilnost i stabilnu ekonomiju. Svi u ovoj zemlji imaju pravo jednako odlučivati. Uvjerena sam da ćemo zajednički graditi prosperitetnu državu, gdje ćemo vratiti povjerenje jedni u druge. NATO donosi i nadu i povjerenje. Svi će u BiH imati ista prava, to će biti jedna trajna stabilnost”, kaže ona.

Ponovo podsjeća da je sada sve na politici, trebamo kontinuitet i konsenzus u puno stvari. Kaže da mediji imaju veliku ulogu u pravilnom inormisanju građana po principu istine i činjenica. Tu su još i obrazovne institucije koje imaju zadatak usmjeravati mlade u pravilne vrijednosti društva, educirati ih na važnost i ulogu mira i pomirenja. NATO kao institucija ima odgovor na sve, najbolji stručnjaci rade u NATO- u za najbolje stvari. Gupta kaže da jedan takav sistem mi trebamo da slijedimo i uspjeh neće izostati.

Šta nas koči u ovim procesima, političko neslaganje, nerazumjevanje ili nešto treće – Gupta kaže da tu ima svega, puno se vremena izgubilo, napravili smo puno praznih koraka koji su državu doveli u stagnaciju.

“Mir ne uključuje samo odsustvo rata već i egzistenciju čovjeka. Naši narodi ranjeni su na puno načina. Sada imamo šansu to ispraviti, ubrzati proces reformi i graditi prosparitetnu i stabilnu državu. Nema razlike među ljudima kada su u pitanju mir, ekonomija, ljudska prava, obrazovanje ili investicije. NATO nam sve to donosi. Što se tiče politike morat će imati visokog prag tolerancije između sebe, graditi kompromisnu politiku upotrebljivog koncepta prihvatljiu za sve. Sve drugo poslije će biti nijanse dobrovoljnog i dijaloga. Kolektivna sigurnost je najvažnija i NATO kao najveći vojno-politički savez na svijetu garant je toga. Čuva mir gdje ga ima i uspostavlja gdje ga nema. Koliko god ponekad nam se čini da su naši političari na različitim stranama i borbama za različite ciljeve uvjerena sam da svi oni vole BiH i da žele da buduće generacije ovdje žive u miru. Mir je danas ekskluzivnost svugdje", kazala je.

NATO sa sobom nosi mnoge benefite. Gupta je mišljenja da je prvi i najvažniji mir, stabilnost, vladavina prava, stabilna ekonomija, bolje obrazovanje, ljudska prava i investiticije.

“NATO nam donosi jedan trajni mir i stabilnost i garanciju da više nećemo ratovati. To ujedno  uključuje jednu snažnu BiH koja će u svijet slati slike blagostanja i prosperiteta, a ne tragediju rata. NATO je jedini i pravi ispravan put za BiH. Mi smo se za to opredjelili i popisom Daytonskog sporazuma da ćemo  slijediti politiku Euroatlantskih procesa i biti članice NATO i EU, mi nemamo alternative i ne želimo je. Službena politika BiH je NATO i EU. NATO je jedna trajna garancija mira, a to uključuje da ozbiljne kompanije i potencijalni investitori za ulaganje u BiH mogu ulagati bez rizika kada je u pitanju sigurnost investicija", govori nam Gupta.

Po njenom mišljenju BiH će biti slijedeća članica NATO-a poslije Sjeverne Makedonije.

Mladi ljudi u BiH po njoj su najveći intelektualni kapacite, zbog toga trebaju život u mirnoj i stabilnoj državi lišenoj vladavine posvađanih etnonacionalnih identiteta i promašenih politika.

"Upućeni smo jedni na druge. Samo nam je nebo granica. NATO je ujedno i najjača i najljepša zvijezda koja će krasiti nebo BiH..ponosni smo zbog toga", kaže Gupta.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti