Stoltenberg: NATO će nastaviti da pomaže Bosni i Hercegovini

NATO

Stoltenberg: NATO će nastaviti da pomaže Bosni i Hercegovini

Prisustvo NATO trupa igralo je ključnu ulogu kako bi se zaraćene strane dovele za pregovarački stol.

13.12.2020. 09:21 Izvor: / N1

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je upriličena svečana ceremonija u povodu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Građanima Bosne i Hercegovine, putem unaprijed snimljenih video-poruka, obratilo se i više od dvadeset bivših i sadašnjih visokih državnih i međunarodnih zvaničnika, prijatelja Bosne i Hercegovine.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, kazao je da je prije 25 godina, Daytonski mirovni sporazum stavio je tačku na skoro četiri godine brutalnog rata u Bosni i Hercegovini.

"Prisustvo NATO trupa igralo je ključnu ulogu kako bi se zaraćene strane dovele za pregovarački stol. Nakon što je sporazum potpisan, snage NATO-a nadgledale su njegovu provedbu. I ostali smo prisutni sve od tada. Kako bismo pomogli da se na Zapadnom Balkanu održe mir i sigurnost. Pomogli smo vlastima Bosne i Hercegovini da provedu reformu svojih sigurnosnih institucija. Jedno od najznačajniih postignuća bila je uspostava zajedničkih Oružanih snaga. Kraj rata dočekan je sa preko 400.000 vojnika, nepomirljivo podjeljenih između tri vojske. Danas je to jedinstvena, profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervnih pripadnika, pod zajedničkim zapovjedništvom", kazao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Štaviše, Bosna i Hercegovina sada i sama doprinosi sigurnosti u svijetu, a njene snage učestvuju u misiji NATO-a u Afganistanu, stoji u poruci.

"To je zaista izuzetno postignuće. To pokazuje šta je moguće kada se teška pitanja rješavaju odlučno i u duhu konsenzusa. Ali, 25 godina kasnije, još uvijek ima puno toga da se uradi. Ne možemo – i ne smijemo – da se vraćamo u prošlost. Kompromis može biti težak, ali suštinski je važan ako se želi da građani ove zemlje žive kako zaslužuju. NATO će nastaviti da pomaže Bosni i Hercegovini. Ali budućnost je u vašim rukama. Uz jedinstvo, odlučnost i kompromis, moguće je postići velike stvari. Četvrt stoljeća nakon Daytona, vrijeme je za ponovno opredjeljenje za mir, reforme i prosperitetnu budućnost za sve. Hvala", naveo je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO