'Euroatlantske integracije i Bosna i Hercegovina: Što dalje?'

NATO

"Euroatlantske integracije i Bosna i Hercegovina: Što dalje?"

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je danas na Okruglom stolu o temi "Euroatlantske integracije i Bosna i Hercegovina: Što dalje?".

16.12.2020. 14:17 / Izvor: Akta.ba

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je danas na Okruglom stolu o temi "Euroatlantske integracije i Bosna i Hercegovina: Što dalje?", na poziv predsjedavajućeg izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

"Euroatlantske integracije i EU integracije, zajedno s razvojem dobrosusjedskih odnosa i jačanjem regionalne saradnje, prioriteti su vanjske politike Bosne i Hercegovine čiji je cilj uključivanje BiH u suvremene europske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije. Bosna i Hercegovina podržava i spremna je doprinijeti kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u regiji Europe, smanjenju okolnosti koje prijete miru i posvećena je suradnji i slijeđenju temeljnih demokratskih vrijednosti", istakao je zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić .

Zamjenik ministrice Brkić, podsjetio je na dokument "Program reformi Bosne i Hercegovine" i da je u okviru dijela "Politička i ekonomska pitanja" utvrđeno da je potrebno osigurati inter-agencijsku suradnju i koordinaciju aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, putem Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH.

"Upravo se kroz Povjerenstvo za NATO integracije Vijeća ministara BiH, već mnogi niz godina, vodi koordinacija relevantnih ministarstava i agencija na državnom nivou čiji je rad od vitalnog značaja za reforme koje se provode", dodao je Brkić.

Zamjenik ministrice Brkić je informirao o provedenim aktivnostima i obvezama  koje se odnose na isključivu nadležnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao što je pokretanje procedure imenovanja članova i uspostavljanja novog Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, te izrada Izvješća o realizaciji aktivnosti programa reformi za razdoblje 2019-2020 koje su iz nadležnosti institucija BiH uključenih u rad Povjerenstva.

U radu Okruglog stola sudjelovali su članovi Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, predstavnici Ministarstva obrane BiH, Komandant NATO – štaba u Sarajevu, predstavnik veleposlanstva Mađarske u BiH, kao i predstavnici akademske zajednice Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO